De temperatuur van het water van de bron Fuente Santa in Fuencaliente is met 20 graden gedaald.
De geneeskrachtige bron Fuente Santa trok kort na de verovering van La Palma door de Spanjaarden vele bezoekers van over de hele wereld naar het eiland, totdat het in 1677 verdween onder een dikke laag lava van de vulkaan San Antonio.
Uniek
In 2005 werd de heetwaterbron onder de lava ontdekt door de ingenieur Soler. Hij verwierf hiermee faam op het eiland. Vanaf het strand Playa Nueva in het zuiden is de ingang zichtbaar van de tunnel die naar de bron leidt. Voor de tunnel zit een ijzeren hek met een goed slot.
Het water van Fuente Santa werd in 2005 onderzocht door de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van Zaragoza en omschreven als uniek. In Europa zijn maar twee andere plaatsen te vinden waar water uit de grond komt met dezelfde eigenschappen. Echter, als het water zijn temperatuur heeft verloren, gaan ook de geneeskrachtige eigenschappen verloren.
Of het kuuroord dat voor iedereen gratis toegankelijk zou moeten zijn er ook echt gaat komen, is nog altijd onduidelijk. De grote vraag is: wie is de eigenaar van Fuente Santa? Zijn dat de verre erfgenamen van de eigenaar van het terrein dat in 1677 werd bedolven onder de lava, behoort het tot de gemeente Fuencaliente of is het de eilandregering die het recht heeft om te besluiten wat er met het geneeskrachtige water gaat gebeuren?
![](https://i0.wp.com/www.lapalma-info.nl/wp-content/uploads/2023/11/playa-nueva-lapalma.jpg?resize=1024%2C683&ssl=1)
Faam
En terwijl iedereen over elkaar heen duikelt en de jaren verstrijken, het slot op het ijzeren hek al bijna begint te roesten, koelt het heilige water af.
Volgens Carlos Soler, de beroemde doctor in Civiele Techniek, bereikte het water in 2014 nog een temperatuur van 45 graden. Op dit moment schommelt de temperatuur tussen de 24 en 31 graden. De reden is volgens Soler te wijten aan overmatige kunstmatige beluchting. Om het water weer op temperatuur te krijgen, zou er volgens de deskundige opnieuw geboord moeten worden.
Of het ooit tot boren gaat komen, is de vraag. Duidelijk is dat dit in ieder geval niet zal worden gedaan door Carlos Soler. Nadat hij alle bananenboeren enthousiast maakte met de voorspelling dat er in de berg van de Caldera zich een enorme hoeveelheid water bevindt dat eenvoudig aan te boren is, stelde de eilandregering de ingenieur op non-actief.
Zijn voorspelling beloofde de bananenboeren een onuitputtelijke hoeveelheid zeer voordelig water, waardoor de bananen voordeliger geteeld en met meer winst verkocht zouden kunnen worden.
De spandoeken om een gat te boren in de berg hangen nog altijd hier en daar op het eiland. De eilandregering is tegen dieper boren in de berg, wat door de bananenboeren wordt uitgelegd als het beschermen van de waterbaronnen die fortuin hebben gemaakt.
Bron en foto boven: ontwerp kuuroord. Foto beneden: ElTime.es
Meer informatie: Het vulkanische zuiden van La Palma
Gerelateerde berichten:
fuente-santa-kuuroord/
Dieper de berg in opzoek naar water
Wat een interessant bericht, Siepko!
Weer een prachtig verhaal.
Het is niet te hopen dat het plan voor die natuurbaden door gaat want dat gaat ten koste van de natuur er zijn nu twee echte natuur poeltjes waar heerlijk in kan poedelen en dan blijft de natuur on aangetast er al veel natuur verdwenen op Palma heel erg zonde. dus het bestuur van het Eiland gebruik jullie verstand. Willem Arens