Boete voor La Palma vanwege pijpleiding

De eilandregering riskeert een boete van 1,7 miljoen euro vanwege de aanleg van een pijpleiding over de lavastroom van de vulkaan Tajogaite.

De eruptie van de vulkaan verwoestte niet alleen huizen, maar verstoorde ook de watertoevoer naar de fincas met bananen aan de kust. De bananen ten zuiden van de lavastroom kwamen na de uitbarsting droog te staan.

In alle haast is er kort na de eruptie een installatie gebouwd om het water van de zee te ontzilten. En door de nog warme lava is een pijpleiding aangelegd voor de transport van water naar de dorstige bananen.

Het Ministerie van Ecologische Transitie stelt dat deze acties niet hadden mogen plaatsvinden. De boete is opgelegd vanwege het zonder vergunning bezetten en uitvoeren van werkzaamheden aan de kust. Het betreft een irrigatieleiding van 2400 meter lang die de lavastroom doorkruist van noord naar zuid.

Bananen aan de kust (Siepko)

De voorzitter van de eilandregering vraagt om begrip en verzoekt om kwijtschelding van de boete. Ongeacht de uitkomst benadrukt de commissaris voor de wederopbouw dat de watervoorziening voor het getroffen gebied niet in gevaar zal komen.

Dit is goed nieuws voor de bananen ten zuiden van de gestolde lavarivier, net als het zomerse weer deze week. Als je de bananen zou vragen wat ze het liefste willen, zouden ze antwoorden: water en warmte.

Bron: prensa Foto boven: CONSEJO INSULAR DE AGUAS DE LA PALMA

 

Lees ook: Waar kan ik het beste de vulkaan Tajogaite bekijken?

4 gedachten over “Boete voor La Palma vanwege pijpleiding”

  1. Heika Smook

    Zoals mijn man zegt: Dit is natuurgeweld. En daar hebben ze heel goed direct op ingespeeld om het voor het toch al zo erg getroffen bananentelers zo goed mogelijk op te lossen. Een pluim was hier eerder op zijn plaats geweest. Gr. Heika Smook

  2. Uit principiƫle overwegingen kan het ministerie niet anders. Want bij oogluikend toezien is er een precedent geschapen voor meer illegale acties. Hopelijk kan de voorzitter van de eilandregering dit tot een positief einde brengen. Als ik in zijn of haar schoenen stond zou ik mijn uiterste best daar voor doen!

  3. Terwijl die ambtenaar een heerlijk Palmares banaantje zit te eten, bedenkt hij ineens hoe dat toch kan na 6 maanden geen druppel regen op La Palma. Daar moet wat mee aan de hand zijn, laten we eens gaan kijken wat daar achter zit. O la, la, ze hebben snel een pijpleiding aangelegd zonder het aan mij te vragen. Dat komt ze duur te staan. Zal ze toch een boete sturen, zodat ze bij de volgende vulkaanuitbarsting dat niet meer zullen doen. En hij nam nog maar een. Tweede banaantje!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven