De zonnelapa is terug van weggeweest

De vulkaanuitbarsting van de Tajogaite in 2021 heeft het leven van veel bewoners ingrijpend veranderd. Zelfs het zeeleven voor de kust van Playa Los Guirres kwam volledig tot stilstand.

De eerste zonnelapa op de nieuwe lava voor de kust van Los Guirres. (Foto: San Gil)

Werk in uitvoering
Aan de randen van de gestolde lavastroom verschijnen de eerste nieuwe woningen voor de bewoners die hun huis zijn kwijtgeraakt. Een groot aantal bewoners kan terugkeren naar Puerto Naos, en deze zomer zal ook Hotel Sol weer haar deuren kunnen openen. Het wachten is op toestemming van de eilandregering om vakantiegangers toe te laten in de appartementen aan de boulevard van Puerto Naos.

Zonnelapa
Niet alleen op het land, maar ook in de oceaan lijkt het leven zich volledig te herstellen. Op de nieuwe lavarotsen voor de kust is de eerste zonnelapa (Patella piperata) ontdekt, een schelpdier dat zich heeft genesteld op de lava van de vulkaan Tajogaite.

Opmerkelijk genoeg is het aantal vissen dat terugkeert naar het gebied waar de lavastroom de zee in stroomde zelfs groter dan voor de uitbarsting. Ook zee-egels, vuurwormen en octopussen zijn opnieuw in het gebied te vinden.

De wil om te leven
De natuur toont haar veerkracht, net zoals de wil van de mens om ook het komende weekend weer samen te genieten van muziek. Op zaterdagmiddag speelt een eerbetoon aan Mecano op het plein van Los LLanos, waarbij het liedje “Hijo de la luna” zeker een herinnering zal oproepen bij velen.

Na het muziekfeest op de Plaza de EspaƱa, begint in Tazacorte een muziekfestival met dj’s in het historische Casa Massieu. Het meest tolerante regenboogfeest van La Palma.

La Palma leeft!

Bron: Eltime.es Foto bovenaan: Wikipedia

Muziek, dans, exposities op La Palma

6 gedachten over “De zonnelapa is terug van weggeweest”

  1. Thea Dekker

    Zo fijn om te lezen dit! La Palma, we komen snel weer genieten van je schoonheid.

  2. Heerlijk om te lezen dat het leven zowel in zee als op het land zich weer hervat. Vooral voor de bewoners die alles zijn kwijtgeraakt. Voor hun is het het zwaarst, helemaal opnieuw beginnen, geen herinneringen meer om naar te kijken, nieuwe spullen, alles nieuw. Heel veel sterkte voor hen. Hoop dat ze de draad weer kunnen oppakken.

  3. Willem Arens

    Het is te hopen dat de bewoners weer snel hun oude leven oppakken en dat de steun niet achter blijft.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven