LA PALMA
La Palma, nieuws en informatie over het groene Canarische eiland
La Palma is een van de acht Canarische Eilanden en gelegen in het noordwesten van de eilandengroep.
La Palma is van vulkanische oorsprong en drie miljoen jaar geleden ontstaan op de bodem van de oceaan op een diepte van 3500 meter. De hoogste top, de Roque de los Muchachos is 2421 meter hoog.
Op La Palma wonen ongeveer 85.000 inwoners. Het eiland is 24 kilometer breed en 42 kilometer lang. De totale oppervlakte is 729 vierkante kilometer.
La Palma behoort tot de provincie Tenerife, de hoofdstad is Santa Cruz de La Palma. De bewoners van het mooie eiland worden Palmeros genoemd. La Palma is geliefd bij natuurliefhebbers, rustzoekers en wandelaars.
Een van de bijnamen van La Palma is La Isla Verde (het groene eiland). De oorspronkelijke vegetatie op de steile berghellingen van het eiland behoudt het gehele jaar door zijn bladeren, waardoor in de zomer, maar ook in de wintermaanden, de kleur groen domineert.
Vanaf de kust tot aan de hoogste top kent het eiland vijf verschillende klimaatzones.
De passaatwinden die vanuit het noordoosten de berghellingen van het eiland bevochtigen met een fijne nevel, zijn er de oorzaak van dat er in dit deel van het eiland laurierbossen voorkomen.
Met meer dan 160 inheemse, typisch Canarische soorten, is La Palma voor plantenliefhebbers en biologen een schatkamer. Ongeveer 70 plantensoorten zijn endemisch voor La Palma.
La Palma vakantie
De meeste bezoekers komen naar La Palma in de periode van november tot mei. Het zachte klimaat, de uitbundige natuur en de tranquilo leefstijl van de Palmeros maken La Palma tot een aantrekkelijke, Slow Travel vakantiebestemming. Steeds meer bezoekers kiezen ervoor om de vakantie op La Palma door te brengen in een authentiek landhuisje.
Massatoerisme komt op La Palma niet voor. Zelfs het in het oosten gelegen vakantiedorp Los Cancajos, waar de meeste pakketreizen worden ondergebracht, is relatief klein van opzet. Het maken van de La Palma rondreis is een goede keuze voor wie kennis wil maken met de grote diversiteit van het eiland.
Stranden
De sfeer op de zwarte lavastrandjes is rustig en gemoedelijk. Alleen in de maanden juli en augustus worden de stranden met name door de Palmeros druk bezocht. De stranden van Puerto Naos, Los Cancajos, Charco Verde, Tazacorte, Santa Cruz en Bajamar hebben het certificaat bandera azul (blauwe vlag). Op deze stranden is een EHBO-post aanwezig en kan ook een ligstoel worden gehuurd.
De geschiedenis in vogelvlucht
De oorspronkelijke bewoners van La Palma worden Benahoarieten genoemd. Waar vandaan en hoe de vroegere bewoners naar het eiland zijn gekomen is onbekend. Volgens een van de theorieën is het oude volk enkele eeuwen voor de jaartelling vanuit Atlas Gebergte naar La Palma getrokken.
De vroegere inwoners hebben grotten, geplaveide wandelpaden, keramiek en rotstekeningen achtergelaten. In de musea La Zarza en Belmaco kunnen de best bewaarde rotsinscripties worden bekeken.
In 1493 werd La Palma veroverd door de Spanjaarden onder leiding van Alonso Fernandez de Lugo. De oorspronkelijke bewoners werden door de Spanjaarden vermoord, als slaaf verkocht of opgenomen in de Spaanse bevolking.
Begin 1500 werd het eerste suikerriet geplant, niet veel later gevolgd door druivenplanten.
La Palma groeide uit tot een belangrijke haven en handelspost op de route naar Amerika, Europa en Afrika. Portugezen, Vlamingen, Mallorquines, Catalanen, Castiliërs en Fransen emigreerden naar La Palma.
In 1553 werd La Palma aangevallen door de piraat Francois Le Clerc, waarbij de hoofdstad Santa Cruz in brand werd gestoken waarbij het stadsarchief verloren is gegaan.
In 1585 werd het eiland opnieuw aangevallen door piraten. Het was de Engelse piraat Francis Drake die met meer dan dertig schepen en zesduizend man in het jaar 1585 La Palma probeerde te veroveren. De aanval werd door de eilandbewoners heldhaftig teruggeslagen.
Gebeurtenissen zoals vulkaanerupties, sprinkhanenplagen, droogtes en epidemieën vonden plaats. De littekens van vulkaanerupties in de vorm van gestolde lavastromen tekenen nog altijd het landschap in het zuiden.
Na de teruggang van de verkoop van suikerriet en wijn kende La Palma een economische opleving met de verbouw van de bloedluis cochenille, die als kleurstof werd gebruikt door de adel, de Rooms-katholieke kerk en schilders. Toen Bayer de chemische kleurstof karmijnrood op de markt bracht was het snel afgelopen met de bloedluis.
Het waren de Engelsen die op het eind van de 18 de eeuw de eerste bananenplanten introduceerden die tot op de dag van vandaag de economie van het eiland draaiende houden. Inkomsten uit het toerisme zijn na de opbrengsten uit de bananenbouw de tweede belangrijkste inkomstenbron voor La Palma.
Meer informatie over La Palma
Het weer en het klimaat
Wikipedia
La Palma Nieuws