Banen, bananen en protesten op Canarische archipel

Tijdens de reis van Nederland naar La Palma maak ik af en toe een tussenstop op Gran Canaria.  Telkens weer verbaas ik me over de enorme hoeveelheid internationale vluchten die dagelijks vanaf dit eiland naar alle hoeken van Europa vertrekken.

Er zijn op Gran Canaria dagen met meer dan 10 internationale vluchten per uur. Wanneer ik aankom op La Palma en naar het informatiebord met aankomende vluchten kijk, zie ik maar zelden meer dan twee internationale vluchten per dag staan.

Het contrast wordt nog duidelijker wanneer je kijkt naar het aantal bezoekers. Terwijl Tenerife in 2023 meer dan 5.200.000 bezoekers ontving, waren er op La Palma slechts 162.029.

Bananen op nieuwe lava
Het grote nieuws op La Palma deze week is dat de eerste bananenplanten zijn aangeplant in een finca gemaakt op de lava van de vulkaan Tagogaite (2021). Er zijn op La Palma meer bananen dan internationale bezoekers. The Big Four:  Gran Canaria, Tenerife, Lanzerote en Fuerteventura worden daarentegen overspoeld door toeristen.

Het toerisme is van groot belang voor deze grote eilanden, waar bijna 40% van de bevolking werkzaam is in de toeristische sector. In 2023 bezochten maar liefst 13.942.966 buitenlandse toeristen de Canarische archipel.

The Big Four beginnen te lijden onder de druk van het massatoerisme. Na een recordwinter met gasten beginnen de bewoners ook de nadelen van het massatoerisme te ervaren.

De regering van de Canarische eilanden en hoteliers maken zich zorgen. Negatieve publiciteit over toerismefobie is als zand in de motor van de Canarische eilanden.

Op La Palma kun je nog altijd zonder gestoord te worden, uitrusten van een lange wandeling onder een drakenbloedboom. (Siepko)

“Airbnb-effect”
Er wordenop deze eilanden  weinigt ot geen nieuwe woningen gebouwd, wel komen er nog altijd nieuwe hotels bij. En wie een kamer over heeft zet het op airbnb.

Het “Airbnb-effect” heeft ervoor gezorgd dat steeds meer woningen voor vakantieverhuur worden gebruikt. Dit maakt het voor de bewoners steeds moeilijker om een betaalbare woning te vinden, vooral met een gemiddeld loon van rond de 1300 euro per maand.

Wetsvoorstel
De eerste maatregel is in de maak: een wetsvoorstel om het percentage van woonruimte voor toeristische accommodaties te beperken tot 10% van het totale woonoppervlak. Dit percentage wordt verdubbeld op La Gomera, El Hierro en La Palma, eilanden met veel minder hotels en geen massa toerisme.

Bron: el dia Kaartje: La Palma Oceaanzicht

3 gedachten over “Banen, bananen en protesten op Canarische archipel”

  1. Heika Smook

    Ik had ook gelezen dat ze Duitse en Engelse toeristen wat willen beperken op Tenerife. Door de all inclusive hotels is het vele drinken ook in de hand gewerkt. Wij komen graag in een hotel op Gran Canaria in Arguineguin. Dat is ook een all inclusive hotel. De kleine restaurantjes langs het water zijn grotendeels verdwenen. Erg jammer. Dat is op La Palma anders. Daar vindt je wel de kleine restaurantjes en terrassen. Heel gezellig.

  2. Tine Gotlieb

    Wat ik nog mis in dit verhaal is de grote hoeveelheid buitenlanders die een tweede huis op de eilanden koopt en daardoor mede verantwoordelijk zijn voor de schaarste en het opdrijven van de prijs. Je ziet dit overal ontstaan. In Nederland bijvoorbeeld op Texel. Daar is nu een drempel ingesteld van 600.000 euro waarboven je als niet ingezetene een huis mag kopen.

  3. De massa tourist op Tenerife is zo immobiel dat je er verder geen last van hebt. Ze hokken samen in het zuiden en liggen lam op hun strandstoelen, eten een hapje en doen een spannend boottripje. Dat is het wel zo’n beetje. Ik zie het probleem niet. Echt een aanrader voor la palma. Nee dan de natuurtourist met rugzak en stokken. Die kom ik wel overal tegen. Die zou in de toekomst weleens een veel groter probleem kunnen opleveren.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven