Protesten Canarische Eilanden leiden tot zelfreflectie

De protesten die vandaag plaatsvinden op de Canarische eilanden geven aan dat voor een groot aantal bewoners de grens is bereikt. Op de populaire Canarische bestemmingen zoals Tenerife en Gran Canaria, Lanzerote en Fuerteventura heeft massa toerisme geleid tot problemen zoals overbevolking, milieuvervuiling, culturele degradatie en ongelijke verdeling van de economische voordelen.

Duurzaam toerisme
In tegenstelling tot de grote Canarische eilanden kiest La Palma samen met de La Gomera en El Hierro voor duurzaam toerisme met een focus op kleinschalige accommodaties die door lokale bewoners worden gerund, wat een positieve impact heeft op de gemeenschap en het eiland als geheel.

Meer dan 55 % van het gehele aanbod aan overnachtingsplaatsen op La Palma is niet in handen van grote internationale hotelketens maar in handen van de eilandbewoners. Dit toont aan dat duurzaam toerisme niet alleen een ideaal is, maar ook succesvol in de praktijk kan worden toegepast, zelfs op populaire toeristische bestemmingen.

Puntallana

Behoud natuurlijke schoonheid
Door de toeristen over het eiland te verspreiden en de economische voordelen rechtstreeks naar de lokale bevolking te laten vloeien, draagt dit model bij aan het behoud van de natuurlijke schoonheid van het eiland en versterkt het de lokale gemeenschap.

El Remo

Wonen
Waar de protesten op de Canarische eilanden in ieder geval al toe hebben geleid is dat de politiek inziet en zich zal inzetten om de wildgroei van vakantiehuizen die met name via grote platforms zoals Airbnb en Booking zijn te boeken beter te reguleren. Het kan niet zo zijn dat woningen die bedoeld en gebouwd zijn voor sociale woningbouw worden aangeboden als appartement voor toerisme.

La Palma
De protesten op La Palma zijn volgens mij vooral gericht op de koers die de eilandregering wil volgen om La Palma nog aantrekkelijker te maken voor toerisme zoals het plannen een golfbaan in een landelijk gebied. De protesten zijn niet tegen toerisme maar wel voor betaalbare woningen en een beter loon voor iedereen die werkt in hotels, restaurants en op terrassen.

Door te kiezen voor duurzaam toerisme, kunnen bestemmingen zoals La Palma de negatieve effecten van massatoerisme verminderen, terwijl ze tegelijkertijd de unieke charme en cultuur behouden die toeristen aantrekken.

Tekst en foto´s: Siepko

Vliegbewegingen Canarische eilanden met links de eilanden La Palma en El Hierro.

10 gedachten over “Protesten Canarische Eilanden leiden tot zelfreflectie”

 1. Heika Smook

  Wij zijn begin dit jaar 7 weken op La Palma en daarna 10 dagen op Gran Canaria geweest. Wat een verschil. La Palma is rust en vriendelijkheid van de bewoners. Gran Canaria is hectisch. Wij kiezen voor het beleid van La Palma. Gr. Heika

 2. Die ervaring had ik ook op Gran Canaria en Tenerife. Ook al ben ik zelf ook een toerist, ik hou niet van toerisme op die schaal. Zo’n zeven jaar geleden begonnen op La Palma, heerlijk! Hier blijven we komen!

 3. Als LaPalma zou worden als Tenerife en Cran Canaria zouden wij niet meer naar La Palma komen. Dus houden zo, in augustus weer heerlijk naar dit rustige eiland terug.

 4. René Blomsma

  Dit is ook precies de redenen dat wij graag naar eilanden als La Palma, La Gomera en El Hiero komen. Ver van de hoofdsteden en naar het kleinschalige om hier de echte sfeer te proeven die op deze eilanden zijn.

 5. Rinske Vellinga

  Door verhuur via Airbnb en Booking.com is er al veel ellende ontstaan. (Binnen)steden worden ontwricht doordat woningen bevolkt worden door toeristen, de bekende rolkoffers ratelen door de stad, autochtone bewoners worden verdrongen (net als gewone winkels i.p.v. toeristische shops). Woningen zijn onbetaalbaar geworden voor de bewoners. Mijn overtuiging: boek nooit via deze platforms (Airbnb, Booking.com). Ik heb ze al jaren verbannen.

  Groet,
  Rinske Vellinga

 6. Griet Moerman

  Momenteel zijn we op La Palma, eerste keer.
  Zalig.
  Respect en vriendelijkheid.
  We komen terug.
  Via welke site kan je bij de lokale bevolking boeken?

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven