La Palma in duizend stukjes

Het is vandaag feest op de eenmansredactie van La Palma Nieuws, want je leest op dit moment het duizendste nieuwsbericht. Zelf noem ik het overigens geen nieuwsberichten maar stukjes.

Nieuwsitem
Elke dag lees ik meerdere malen het nieuws over La Palma. Het is een overzichtelijke klus, met vaak maar één nieuwsitem per dag. Het grote nieuws van vandaag is dat de benzineprijs met 6 eurocent stijgt. Gisteren kon iedereen in de krant lezen dat een kleine groep reisleiders uit Zwitserland La Palma bezocht om het eiland te leren kennen. De grootste uitdaging van La Palma Nieuws is niet zozeer de inhoud van een stukje, maar eerder waarover ik zal schrijven.

Bloemen voor de redactie van La Palma Nieuws

Terug in de tijd
Als ik 1000 stukjes terugga in de tijd, kom ik uit op 17 oktober 2014. Het nieuws van die dag ging over de presentatie van een boek over de vulkaan Teneguia, die in 1971 tot eruptie kwam. De vulkaan kwam na 26 dagen tot stilstand, met alleen schade aan een aantal landerijen met druiven tot gevolg. Ik heb er als wandelgids vele malen over verteld.

Tagojaite
Nu, tien jaar later, is de Tagogaite de laatste vulkaan die tot eruptie kwam in Spanje. We waren er zelf bij, La Palma Nieuws heeft er uitvoerig verslag van gedaan. Ook deze vulkaan is inmiddels geschiedenis. Wandelgroepen komen af en aan met een nieuwe generatie wandelgidsen om te vertellen over deze bijzondere periode op het eiland.

Vulkaan Teneguia

Veranderingen
Afgezien van de nieuwe vulkaanpuist in het landschap is er in de afgelopen decennia op La Palma niet veel veranderd. Er is welgeteld één hotel bijgekomen, en zelfs de bevolking is nauwelijks gegroeid. In de laatste 20 jaar zijn er op La Palma nog geen 1000 bewoners bijgekomen. Op Fuerteventura is in dezelfde periode de bevolking verdubbeld, en ook op de andere Canarische eilanden is het aantal inwoners flink gegroeid.

Koploper
Op alle Canarische eilanden is het aantal toeristen toegenomen, behalve op La Palma, waar nu minder bezoekers komen dan voor de eruptie van de vulkaan Tajogaite. Desondanks is La Palma koploper als het gaat om het verdelen van de inkomsten die worden gegenereerd door toerisme. Er zijn meer bedden in door eilandbewoners gerunde vakantiehuizen dan in hotels. De kwaliteit van het aanbod is in 20 jaar enorm verbeterd.

Shampoo
Ik herinner me dat we 20 jaar geleden al blij waren als we een huis konden aanbieden met voldoende warm water om de shampoo uit het haar te kunnen spoelen. Een huis met een wasmachine werd toen nog als luxe beschouwd door Holland International. Tegenwoordig kun je op La Palma zelfs villa’s huren met een verwarmd zwembad.

Het plan voor het gat van Tazacorte.

Parkeren naast het strand
De veranderingen vallen in het niet bij wat er op La Palma hetzelfde is gebleven. Er wordt al meer dan 30 jaar gediscussieerd over de bestemming van het gat van Tazacorte. Zolang er geen besluit is genomen, kun je nog steeds de auto naast het strand parkeren.

Op La Palma gaan de veranderingen met de snelheid van muizenstapjes.

Afbeeldingen Siepko

21 gedachten over “La Palma in duizend stukjes”

 1. Dat wordt tijd, om van dat gat iets moois te maken zodat er mensen graag komen. Er was werkelijk niemand op een terras! Om 11 uur ‘s ochtends. Wij waren er even om ergens koffie te drinken en wisten niet hoe gauw we weer konden vertrekken. Geschrokken van de sfeer en de troep in het gat reden we weer naar ons huisje in El Paso terug om daar maar koffie te zetten. Nu zijn we weer in NL en ik hoop echt dat et wat wordt in Tazacorte! Hoewel onze hoop op Puerto Naos blijft gevestigd…..

 2. Heika Smook

  Was weer een gezellig stukje over het mooie eiland La Palma. Gr. Heika

 3. Inderdaad gefeliciteerd met je 1000ste stukje! Altijd weer interessant, Siepko!

 4. Laat het maar lekker zo blijven. Er zijn al genoeg toeristische kermis oorden.

 5. Monica Peeters

  Wat leuk, Siepko, het duizendste stukje nieuws met een leuke samenvatting. Ik ken het bassin in Puerto nog uit de periode, dat er tijdelijk water in zat. Dat heeft echter maar kort geduurd.p en sindsdien ligt het er leeg bij.
  Tegenwoordig worden er auto’s geparkeerd.
  Dank voor al je berichten, die ik doorgaans lees.
  Groeten van
  Monica

 6. Eric Maryniak

  De laatste keer dat we in Puerto de Tazacorte waren (januari 2023) misten we vooral het restaurant ‘Taberna del Puerto’ waar we alle keren in de afgelopen twintig jaar dat we er waren menig baraquitootje hebben gedronken en vaak aten.
  Gefeliciteerd, Siepko, met je 1000e bericht, mil gracias!

 7. Gefeliciteerd Siepko met dit jubileum. Door jouw stukjes blijven we verbonden met La Isla Bonita en alles wat daarmee samenhangt. Heel erg fijn dat je dat deelt met al die mensen die warme herinneringen koesteren voor La Palma. Proost

 8. Mooi dat je nog steeds enthousiast kan schrijven over LaPalma. Gewoon gaan voor nog eens duizend “stukjes”

 9. Marjet Joosen

  Ik verheug me altijd weer op een nieuw berichtje van jou, altijd lees ik het met veel plezier. Ik hoop ooit een boek van je te mogen lezen. Groeten van Marjet

 10. Alie en Mart

  Wij zijn er weer , na 6 jaar weer op La Palma het blijft genieten , en een heel mooi huis . Het is ons “ Paradijs “ op aarde.

 11. marc smout

  Hartelijk dank voor al je berichten over La Palma; ik kijk er telkens met heel veel belangstelling naar uit . Je nieuwe gids staat op mijn verlanglijstje !
  Spijtig genoeg is La Palma tegenwoordig moeilijker bereikbaar vanuit Brussel ; TUI heeft de vluchten vanuit Brussel afgeschaft en de verbinding via Schiphol is ook niet direct ideaal : we zullen het eens via Madrid proberen.

 12. Willem Arens

  Door ons enthousiasme over het eiland te vertellen aan anderen is het toch wel drukker geworden in 2006 kwamen we in de bergen en rivieren 1 of 2 koppeltjes tegen dat is nu niet meer gaf het gevoel of het ons eiland was en hier en daar stond wel een plankje waar je heen liep nu allemaal keurige onnatuurlijke metalen wegwijzers. zelf zoeken waar je heen liep was toch avontuurlijker en spanend waar je uit kwam. Dat is niet meer .Maar Siepko blijf toch maar die leuke stukjes schrijven. Wand we weten waar over je het hebt ons mooie eiland LA PALMA. Willem Arens

 13. Proficiat met de duizend stukjes, we lezen ze met heel veel plezier !

 14. Met heel veel plezier lezen we je nieuwsberichten. We kijken uit naar hetgeen op La Palma speelt.

 15. Anky Schop

  Gefeliciteerd met het duizendste ‘stukje’. We lezen ze altijd met veel plezier.

 16. Ingrid Veer

  Jouw stukje deed mijn herinneringen weer ontvouwen aan onze allereerste la Palma reis. Het was in 1980 dat wij op de rand van de krater liepen. Dook in de door Barend gemaakte beschrijvingen en beleefde de ervaring weer. Ik bekeek ook de opnames van de uitbarstingen op YouTube. Daar geen dorpen die verdwenen zoals nu met de erupciones van de Tajogaite, waarvan jij zo uitvoerig verslag deed. En wij meeleefden met het wel en wee van de bewoners.
  Dank je Siepko voor jouw “stukjes” , blijf schrijven, ik blijf ze lezen en genieten.
  Ingrid.

 17. therese van de water

  Ha die Siepko, leuk stukje weer! Zo leuk om van jou te lezen over La Palma als bevestiging wat ik hier in NL. rondbazuin: het is daar Geen massatoerisme zoals op de andere Grote Canarische Eilanden.
  Sommigen vinden dat opmerkelijk en nauwelijks te geloven (van mij).
  Leuke artistieke schilderijtjes, leuk plan voor het gat: gelukkig heb ik nog dia’s van hoe dat “vroeger” was, met mijzelf op het strand enne..is het echt al 10 jaar geleden dat de vulkaan uitbarstte ? Zou het in ‘n oude agenda na moeten kijken….
  Wens jullie veel genoegen op Isla Bonita !

 18. therese van de water

  O,ja, dit was mijn eerste gedachte toen ik de kop van je stukje las:
  “o, wat leuk ,er is een puzzle van La Palma verschenen “.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven