Dieper de berg in opzoek naar water

De economie van La Palma is voor een groot deel afhankelijk van de landbouw. Nu de watervoorraden dreigen op te raken komt het economische voortbestaan in gevaar. De eilandregering is opzoek naar een oplossing.

Een kijkje in de tunnel Trasvase.

Tientallen tunnels zijn er de afgelopen honderd jaar gegraven om het water dat zich in het gebergte bevindt aan te boren. Door de tunnel El Trasvase dieper de berg in te boren zou volgens ingenieur Carlos Soler een van de grootste waterreservoirs van Europa kunnen worden benut.

Het gaat om een kostbare operatie met voor en tegenstanders. Op www.change.org zijn voorstanders een petitie begonnen om de ingenieur Carlos Soler toegang te verlenen in de tunnel Trasvase. Carlos Soler was een van de ingenieurs die in de jaren 80 heeft gewerkt aan het tot stand komen van deze tunnel en is van mening dat het verlengen van de tunnel alle waterproblemen op La Palma zal oplossen. De eilandregering heeft de ingenieur de toegang tot de tunnel verboden.

Om de eilandbewoners volledige transparantie te geven kunnen er e-mails met vragen worden gestuurd naar de eilandregering. Op 17 en 19 februari vanaf 19.30 uur zal er in het Archeologisch Museum een bijeenkomst worden gehouden om alle vragen te beantwoorden.

Het formulier moet uiterlijk zondag 16 februari om 14.00 uur wordt verstuurd.

Er worden tijdens de twee bijeenkomsten meer dan 300 mensen verwacht. De eilandregering wil volledige transparantie geven vanwege de grote vraag van eilandbewoners, verenigingen en platforms die bezorgd zijn over de huidige droogte die ons eiland treft.

Echt gemakkelijk zal het niet zijn om vragen over het project in te dienen. Het beoogde E-formulier heb ik nergens op het internet kunnen vinden.

Bron en foto: El diario
Gerelateerde artikelen: een-watertunnel-van-oost-naar-west-la-palma
Nabericht 16.02.2020: e-formulier over het verlengen van de Trasvase
Alles over het water op La Palma

3 gedachten over “Dieper de berg in opzoek naar water”

  1. Is het wel een goed idee om zo diep in een vulkanisch(!) eiland te gaan boren?
    Kan aardverschuiving of bevingen oproepen?

  2. marc Smout

    een tijdelijke oplossing die onherstelbare schade zal toebrengen; de bestaande waterreservoirs worden dan wel aangeboord en gebruikt maar niet of onvoldoende aangevuld met onder meer verzilting als gevolg.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven