Een watertunnel van oost naar west La Palma

La Palma lijdt, net als veel andere gebieden in de wereld, onder de gevolgen van een ernstige droogte. De waterreservoirs in het gebergte van de Caldera en de Marcos Cordero zijn met 40 % gedaald.

Ingenieur Carlos Soler denkt de oplossing te hebben om een einde te maken aan het tekort van water op La Palma. De ingenieur pleit er voor om de werkzaamheden aan de tunnel Trasvase voor het transport van water tussen het oosten en het westen van La Palma te hervatten. Volgens Carlos Soler bevindt een enorme watermassa in het gebergte, het grootste reservoir van de Canarische Eilanden.

Er zijn op dit moment twee tunnels naar het beginpunt van het waterreservoir die samen zorgen voor een waterstroom. De hoeveelheid water dieper de berg in is volgens de waterbouwkundige overvloedig.

Om het water dat zich diep in de berg bevindt te benutten moet je doorgaan met boren, stelt de expert. ´Geheel zonder risico is deze operatie niet. Het boren moet uitermate zorgvuldig worden uitgevoerd. De watermassa in de berg kan meer dan honderd meter hoog zijn. Wanneer het boren slecht wordt gedaan kan het reservoir in een keer leegstromen.`

Het boren moet volgens Carlos Soler worden uitgevoerd met een goed team van experts. Beetje bij beetje wordt de tunnel dieper gegraven en om de zoveel meter moet er een sluiting worden gemaakt van gewapend beton en met stalen poorten. Met dat systeem kun je al het water in de berg op een gecontroleerde manier benutten.

Soler is vooral kritisch over de tot nu toe voorgestelde maatregelen om het waterproblemen op het eiland aan te pakken, zoals water hergebruiken en beginnen te overwegen om ontziltingsinstallaties te plaatsen, die hij beschreef als ” absurd . Naar zijn mening zullen ze schaars, duur en slecht water geven.

Bron: el diario Foto: Canarios de Campo y Mar
Video in het Spaans: El túnel de trasvase en La Palma ¿La Solución?

gerelateerde link: water op La Palma informatie

4 gedachten over “Een watertunnel van oost naar west La Palma”

  1. Kan het geen kwaad water te onttrekken aan de berg? Dat er geen verschuivingen ontstaan? En wat voor nut heeft het water nu dat onder het gebergte zit??

  2. Marc Smout

    Terechte vragen van Paulien . Gevaar voor verzilting van de resterende massa zoet
    water ? Toch ook de bananenteelt eens kritisch onder ogen nemen .

  3. Wie gaat er nu boren in een vulkanisch eiland?Straks veroorzaakt dit een breuk?Er was toch al begonnen met het opvangen van zeewater om er drinkwater van te maken.Gebeurd al op andere plaatsen in de wereld.

  4. Misschien de moeite waard om eens verder te bekijken als de regenval ook komende maanden weer ruim onder de maat blijft. Daar zal het dan ook wel bij blijven waarschijnlijk…

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven