Van bananenstam tot plastic zak

La Palma is een producent van bananen. De meeste bananen worden verscheept naar Spanje. De onbruikbare stam van de bananenplant blijft achter op La Palma.

Een ontdekking van de Universiteit van Gran Canaria maakt het mogelijk om van de bananenstam afbreekbaar plastic te maken.

Gran Canaria, Tenerife en La Palma zouden de eerste drie eilanden van de archipel kunnen zijn met extractiefabrieken voor bananenvezels, een materiaal van natuurlijke oorsprong dat kan worden gebruikt om zakken voor de landbouw, voer voor vissen en weefsels van te maken.

Het is volgens de rector van de Universiteit van Gran Canaria belangrijk dat ondernemers een begin maken met investeren in groene ideeën.

´Op deze manier zou een circulaire economie ontstaan waarbij het materiaal dat een plantage verlaat, terugkeert in de vorm van een àfbreekbare plastic zak.`

La Palma is vanwege zijn ligging in de Atlantische Oceaan niet aantrekkelijk voor het vestigen van een fabriek. De laatste grote fabriek op het eiland, de sigarettenfabriek in El Paso, werd ongeveer 20 jaar geleden gesloten. Tegenover de lage lonen stonden hoge kosten voor het transport van de grondstoffen naar La Palma en vervolgens het vervoer naar het vaste land van Europa. De enige luchtvervuilende industrie die op la Palma overbleef is de energiecentrale bij Santa Cruz de La Palma die het eiland voorziet van stroom.

Bron: Eldiario Foto: La Palma Nieuws
Gerelateerde link: lifebaqua.eu

4 gedachten over “Van bananenstam tot plastic zak”

 1. piet wijdenes

  Wat een geweldige ontdekking, zeker nu het milleu zo in het nieuws is.

 2. Karel Derickx

  Niet zo moeilijk Siepko.
  Je kunt er ook papier en/of golfkarton van maken.
  Je hebt wel veel water nodig, evenals de bananen!
  Zeg het maar ……
  Groeten uit Eerbeek (Papierdorp)

 3. Jan de Kok

  Niet alleen de energiecentrale maar ook de vele cruise schepen zorgen voor vervuiling, in ieder geval in de buurt van Santa Cruz de La Palma

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven