Met hobbel en een bobbel de toekomst tegemoet

De weg over de gestolde lavastroom van Laguna naar Las Norias is de belangrijkste verbinding om vanuit het Dal van Aridane naar het zuiden te rijden.

Tot eind april is het over deze weg nog even hobbel de bobbel rijden waarna we weer met 70 kilometer per uur over het asfalt kunnen zoeven.

De weg van Tazacorte naar Las Norias langs de kust. (foto: Elapuron)

Weg door wijk
Ondertussen wordt er aan de kust gewerkt aan een weg die Tazacorte met Las Norias verbindt.
De nieuwe weg van Tazacorte die de oude weg die onder de lava ligt moet vervangen wordt niet door iedereen met gejuich ontvangen.

Afgelopen dinsdag hebben 200 personen gedemonstreerd tegen het deel van de nieuwe kustweg dat door wijken Las Marinas en San Borondón in het dorp Tazacorte zal lopen.

De regering van de Canarische eiland zegt hierover dat de eilandregering van La Palma het samen met de bewoners moet uitzoeken wat het beste traject is van de weg. De bewoners zijn van plan om naar Madrid te gaan als het met de plaatselijke bestuurders niet gaat lukken om tot een betere ligging van de weg te komen.

Foto: Luis G

Waterkanaal
Het zijn niet alleen de wegen in het gebied rond Todoque maar ook het waterkanaal vernietigd door de vulkaan dat tot discussie lijdt.

De nieuwe weg tussen Tazacorte en Las Norias wordt ook benut om een 9 kilometer lange pijpleiding aan te leggen. Zodra de pijpleiding gereed is kan er 1500 kubieke meter water per uur worden getransporteerd naar de bananen in het gebied rond El Remo.

Het departement Las Costas dat gaat over wat er aan de kust van Spanje wordt gebouwd verzet zich tegen deze pijpleiding en dreigt om La Palma een boete te geven van 1.7 miljoen euro.

´We nemen deze boete voor lief’, zegt de voorzitter van de eilandregering. ´De boete bedraagt slechts een vijfde van de exploitatiekosten van de drie ontziltingsinstallaties die daarvoor op dit moment worden gebruikt. Het is voordeliger om de boete te betalen.’

Met een hobbel en een bobbel gaan we op La Palma een zonnige toekomst tegemoet.

Bron: prensa La Palma

5 gedachten over “Met hobbel en een bobbel de toekomst tegemoet”

  1. Heika Smook

    Ik wens de bewoners van La Palma heel veel succes. Ze verdienen het.
    Gr. Heika

  2. Corrie van Ours

    Pfff…. nog een lange weg te gaan!!
    Veel succes aan alle inwoners van La Palma!

  3. Egbert Delfos

    Siepko, ook dit keer bedankt voor jouw realistische verhaal. Het onderwerp van het verhaal is letterlijk en figuurlijk “hobbel en bobbel”. Natuurlijk is er altijd verzet en protest, dat is een democratisch recht. Zolang dit maar binnen de perken blijft. Er moeten nu eenmaal beslissingen worden genomen in het belang van de bevolking en de economische vooruitgang. Ik kijk elke keer met bewondering naar de werkzaamheden die het gevolg zijn van de dramatische vulkaanuitbarsting. Een beetje Griekse jaloezie als ik de aanpak op La Palma vergelijk met die op Kreta waar de technische middelen passen in een Derde Wereldland. Dus wat mij betreft alle waardering voor La Palma . Nu het toerisme nog!!.

  4. Hoi Siepko, volgens mij haal je nu twee dingen door elkaar. Corrigeer mij als ik het mis heb…
    De bovenste foto is de nieuwe fayana bij La Bombilla en (vroeger) Playa Nueva. Daar wordt een nieuwe waterleiding aangelegd ter vervanging van de oude die daar langs de klif liep. De weg ernaast leidt, richting noorden ,nergens heen.
    Bovenlangs, grofweg het traject van de oude Carretera de la Costa, wordt een nieuwe weg (met volkomen onnodig en duur viaduct over de bananen) aangelegd tussen Tazacorte en Las Norias. Maar daar komt volgens mij geen waterleiding bij, toch?

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven