Leve Tazacorte, vrij en onafhankelijk

Gemeente Tazacorte wordt ook wel gezien als het Cataluña van La Palma. De bewoners van Tazacorte worden geen Palmeros maar Bagañetas genoemd.

Een Spaans oorlogsschip arriveerde in 1925 voor de kust van Tazacorte.

Drie dagen een eigen staat
Tazacorte
riep in 1925 de onafhankelijkheid uit van Spanje. Het vissersdorp floreerde dankzij de export van bananen en wilde zich afscheiden. De bewoners van het dorp liepen met gebalde vuisten door de straten en zongen: ´Leve Tazacorte, vrij en onafhankelijk van Spanje.`

Gedurende drie dagen van onafhankelijkheid lieten de Bagañetes met hun jachtgeweren niemand het dorp binnen komen, totdat een Spaans oorlogsschip arriveerde en een granaat afvuurde die op de berg van Argual naar beneden viel. De Baganetas gaven zich over.

De afhankelijk werd niet bereikt maar Tazacorte kon zich wel afscheiden van Los Llanos. De autonome gemeente Tazacorte was geboren.

Bagañetas
Het vissersdorp wordt nog altijd geregeerd door de plaatselijke politieke partij met de naam BagañetasTazacorte ziet zichzelf als een autonome gemeente en besluit bij voorkeur helemaal zelf of het zich wel of niet houdt aan de regels die van bovenaf zijn opgelegd. De gemeenteraad van deze eigenzinnige gemeente komt daardoor regelmatig in conflict met de eilandregering en de rechters.

Tazacorte mag dan de onafhankelijkheidsstrijd in 1925 hebben verloren in de hoofden van de Bagañetas is Tazacorte een autonome staat. Jonge voetballertjes van buiten het dorp maken al vroeg kennis met het gevoel van rivaliteit van de bewoners uit het dorp waar iedere wedstrijd wordt gestreden met de inzet van een interland.

Tazacorte in het begin van de vorige eeuw. Foto archief: DA

Het gat van Tazacorte
Af en toe druppelt er toch wat geld van de eilandregering richting Tazacorte. Er is geld beschikbaar en toestemming om van het meer dan 30 jaar oude gat dat was bedoeld voor een tropisch zwemparadijs een strand te maken. Het eigenzinnige Tazacorte heeft liever een basketbalveldje dan zand. Er wordt gezocht naar een compromis en dat heeft zijn tijd nodig.

Gevaar voor instorting
Een korte wandeling door Tazacorte maakt al direct duidelijk dat het dorp zijn hoogtijdagen ver achter zich heeft liggen. Niet alleen verlaten huizen brokkelen langzaam af, ook gemeentevoorzieningen zoals de sporthal worden tegen instorten ondersteund door palen. Om het consultatiebureau staat al jaren een hek vanwege gevaar dat er stenen van de gevel naar beneden vallen. Het heeft waarschijnlijk niet alleen met wanbeheer van de gemeente te maken. Er valt voor de politieke partijen in de eilandregering niets te winnen in Tazacorte. Waarom investeren in een dorp als je er geen stemmen voor terugkrijgt? De bevolking stemt toch wel op de Bagañetas.

Rotonde
De eilandregering bepaalde dat er ter hoogte van de haven een rotonde moest komen, precies op de plaats van het antieke pakhuis van Armando Yanes Carrillo. Ook dit markante pakhuis staat op instorten.

Pakhuis Yanes in Tazacorte. Foto DA

Pakhuis
Het Yanes pakhuis wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze architectonische werken van de eerste helft van de 20e eeuw op La Palma, genoemd naar de La Palma koopman Armando Yanes Carrillo. Armando was een expert in scheepsbouw, schrijver en een ondernemer. Vanuit het pakhuis gingen producten zoals bananen, tabak, tomaten, suiker of rum en visserijproducten via de haven richting Europa. Het is om deze reden dat Tazacorte het oude pakhuis wil behouden.

Overwinning
De eilandregering heeft er mee ingestemd een procedure te starten om het pakhuis tot monument  te verklaren. De medewerking van de eilandregering om het pakhuis te behouden wordt in Tazacorte gevierd als een politieke overwinning.

We weten niet of er achter de schermen belangen tegen elkaar zijn uitgeruild. In plaats van het basketbalveldje een strand zoals de eilandregering dat wenst en Tazacorte een gerenoveerd historisch pakhuis.

Toekomst
Tazacorte met zijn lange strand en de meeste uren zon van Europa heeft de toekomst, alleen weten we nog niet wanneer de toekomst voor het dorp ook echt gaat beginnen.

Bron: prensa la Palma
Gerelateerde artikelen: Westkust La Palma
Het gat van Tazacorte
Burgemeester Tazacorte krijgt straf

8 gedachten over “Leve Tazacorte, vrij en onafhankelijk”

 1. Marc Smout

  Elke keer als we voorbij het pakhuis komen vragen we ons af wanneer het dak van het pakhuis helemaal in mekaar zakt !

 2. Ria Hoogers

  Ik wil graag in de toekomst nieuwsbrief ontvangen. Mvg Ria Hoogers

 3. Vandaag nog langs het pakhuis gereden en Tazacorte haven en de plaats zelf bezocht. Leuk het bericht te lezen, maakt het nog interessanter.

 4. Siepko, Of ik nu je blogs lees of je reisgids weer opnieuw, Steeds valt mijn echtgenoot en mij op wat een schrijverstalent je hebt. Misschien kan ik dat het beste onder woorden brengen als: een bepaalde manier van observeren en die observaties op een bijzondere, gevoelige manier onder woorden brengen. Je schrijft niet als een willekeurige verslaggever maar echt als schrijver. Wie weet komt er nog eens een roman, die op La Palma speelt, uit je pen!

 5. Ben het helemaal eens met de laatste 3 reacties, Siepko !
  Misschien iets voor “de lange winteravonden”?

  (Namens Henk: heel bedankt voor het pakje.)

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven