Eilandregering wil een eiland zonder bochten

Een paar weken geleden sprak ik een vaste bezoeker van La Palma die zich beklaagde over de weg naar het zuiden. Zijn bezwaar was dat na de werkzaamheden aan de weg de meeste de bochten waren verdwenen. ´Vroeger kon je er zo lekker heen en weer swingen door de heerlijke bochten van links naar rechts en dat kan niet meer.`

De eilandregering houdt niet van bochten. Wanneer je alle bochten op het eiland zou kunnen afsnijden kun je tijdwinst behalen om van A naar B te rijden. Wanneer het noorden en het zuiden sneller te bereiken is worden deze gebieden, zo beredeneerd de eilandregering, economisch gestimuleerd.

Dat klinkt allemaal positief maar voor iedere bocht die recht is gemaakt wordt een stuk land opgeofferd. De nieuwe weg gaat over een kloof, door een finca met amandelbomen, of dwars door een huis.

Playa de la Veta in Tijarafe ( foto: S.W.) Foto boven aan de pagina Tijarafe (Karel van Derickx).

Terwijl er nog altijd wordt gewerkt aan de weg naar het zuiden, zijn inmiddels ook werkzaamheden gestart aan de weg tussen El Time en Tijarafe. Delen van de berg worden neergehaald om er vervolgens een kloof mee te vullen waardoor er een paar minuten tijdwinst valt te behalen op een eiland waar niemand haast heeft.

En terwijl we de komende jaren voor een stoplicht staan te wachten voor een weg in aanbouw bezorgd de eilandregering de bewoners uit het stille noorden slapeloze nachten. Er zijn plannen om ook de weg van Las Tricias naar Llano Negro van zijn bochten te ontdoen. De bewoners zijn faliekant tegen de nieuwe weg.

Het offer voor een snellere weg bedraagt een groot aantal hectare cultuurgrond. De investering van 85 miljoen euro voor 6 kilometer asfalt, 9 viaducten en 5 jaar werken zal volgens de bewoners een radicale transformatie van een van de beste toeristische attracties van Garafía, de landelijke omgeving betekenen.

Bron: El time.es

 

Wegwerkzaamheden Lp-1 tussen Mirador El Time en Tijarafe

– de weg is gesloten ter hoogte van kilometer 87 van 9:30 tot 11:30 uur en van 16.30 tot 18.30 uur.

Op de overige tijden kan er een wachttijd zijn die kan oplopen tot wel een uur.

Bovenstaande maatregelen gaan in op maandag 10 april 2023 en blijven ongeveer 3 maanden van kracht.

 

Lees ook: autorijden op La Palma

18 gedachten over “Eilandregering wil een eiland zonder bochten”

 1. Plus dat men harder gaat rijden cq racen op een rechte weg
  ……

 2. Dat geld kun je dan beter voor belangrijkere dingen gebruiken.
  Gr. Heika

 3. Ik stond vorige week voor het eerst in de file op La Palma. Die opbreking bij Tijarafe kost heel veel tijd. Even van Tazacorte naar Puntagorda kan uren duren. Geen feest dus

 4. Wat een respectloze kaalslag van natuur, desinteresse voor schoonheid van het landschap, verspilling van gemeenschapsgeld en vaarwelzeggen van vertrouwen in de politiek.

 5. Ik was even op Tenerife. Best veel rechte wegen. Ook best veel stress. Ik vermoed een verband.

 6. Wat een verspilling, hier en daar een kleine aanpassing aan wegen is acceptable maar deze aanpak maakt je sprakeloos.

 7. Eddy De Fauw

  Persoonlijk vind ik het nutteloos om deze wegen allemaal recht te maken. Het is een schande dat ze een mooi eiland aan het vernietigen zijn.Het mooie van 20jaar geleden verdwijnt met rasse schreden en dit dank zij de smal denkende politiekers ,(dat is hier in België niet anders).Er is geen oog meer voor de natuur maar wel voor het geld die in verkeerde handen terecht komt.

 8. Bert Oostindie

  En zo is vrouw Holle dus ook op het mooie eiland La Palma gearriveerd. Op in de vaart der volkeren. En waarom? Er verdwijnt niet alleen kostbare grond maar ook toeristische waarde. Ik hoop van harte dat jullie dit tegen kunnen houden. Mvg Bert

 9. Eddy De Fauw

  Zouden ze niet beter inzetten op de Palmeren die hun huis verloren zijn tijdens de vulkaan uitbarsting na 19/09/2021 als je die 85miljoen gebruikt om voorschotten te geven om een nieuwe huizen te kunnen bouwen .Daar zullen de mensen meer aan hebben dan een rechte baan die waardeloos geld verspilling is.Het is een schande, politiekers zijn gelijk paarden met oogkleppen, alleen hebben de paarden meer verstand.

 10. Vorige week weer een huisje in Puntagorda gehuurd. Dit keer baalden we vreselijk. Elk uitstapje, met uitzondering richting Noord, ging gepaard met lange wachttijden en files met zeer langzaam rijdend verkeer. Inclusief fietsers en wandelaars. Niet op 1 plek, maar op 4 punten en zelfs presteerden ze ook nog op de weg halverwege naar beneden om daar de boel een tijdje op te houden. Er hoeft maar even iets te gebeuren of alles loopt vast. Als je dan ook weer terug moet…
  Jammer maar ik hoop niet dat dat de komende jaren zo gaat…..Ik weet het , niemand op het eiland heeft haast en wij ook niet maar dit heeft niets te maken met onthaasten…….

 11. Ik dacht in eerste instantie ook nog ff aan een 1 april grap, maar die kent La Palma niet natuurlijk.

 12. Jansje Lok

  Zo jammer om soms tegen een muur aan te kijken dan in een prachtige barranco……….straks voorbij Las Tricias niet meer in verwondering kijken naar de bloeiende amandelbomen? La Palma is onthaasten niet versnellen.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven