Een concertzaal voor Los Llanos

Het is lang geleden dat er in de kerk van Los Llanos op de Plaza de España geen zitplaats meer beschikbaar was.

De bezoekers kwamen dit keer niet voor de mis maar voor een klassiek concert van het uit Londen overgekomen octet Academy of St. Martin in the Fields.

Akoestiek
De geïnspireerde musici speelden de noten vloeiend aan elkaar. Toch kon ik niet voorkomen dat mijn gedachten tussen de noten door afdwaalden.

Nooit eerder was het me opgevallen dat de vloer van de Iglesia Los Remedios gemaakt is van het kernhout van de Canarische pijnboom. De stenen bogen die het Moorse houten dak ondersteunen bestaan uit verschillende soorten gesteente, elk met een eigen kleur. De akoestiek klonk volgens mijn oren perfect, niet te veel galm, niet te hard maar precies goed.

Faraonische plannen
Volgens de gemeente Los Llanos hoort een klassiek concert echter niet thuis in een kerk maar in een concertzaal. Voordat de crisis in 2008 alle kranen boven Los Llanos stilzette, kwam er vanwege al die bouwwerkzaamheden veel geld in de kas van Los Llanos. Er was meer geld dan er in de kluis paste. Om het probleem op te lossen werden er faraonische plannen bedacht zoals een concertzaal in Los Llanos.

En toen kwam de val van de banken en stond alles stil, de bouwkranen werden afgebroken. Karkassen van niet afgemaakte gebouwen zijn nog altijd zichtbaar in het stadje. De concertzaal, waarvan alleen nog de met marmer beklede muren stonden, raakte in verval nog voordat er ooit een noot werd gespeeld.

Marmeren muren
Blijkbaar is er weer wat geld om uit te geven. Eind vorig jaar zijn de werkzaamheden gestart om de concertzaal te voltooien. De eerste werkzaamheden bestonden uit het afbikken van de marmeren platen op de muren.

Eens zal de concertzaal gereed komen, de akoestiek zal ongetwijfeld perfect zijn, de stoelen van rood fluweel, en terwijl de violen zingen, dwalen we met onze gedachten af naar de tijd van toen er nog concerten werden gegeven in de kerk op de Plaza de España.

Tekst en foto´s: S.W.

2 gedachten over “Een concertzaal voor Los Llanos”

 1. Egbert Delfos

  De Meesters in de akoestiek waren hun tijd ver vooruit en daar hen je met deze prachtige muziek van kunnen genieten.
  Ik hoop dat de komende restauratie geen inbreuk op de akoestikie gaat veroorzaken.
  Ik kan mij jouw wegdromen voorstellen. Ook ik herken het -gelukkig- brandbare hout uit de pijnbomenbossen op La Palma en Zuid-Kreta.

 2. Hoi Siepko,

  Toevallig hebben mijn man en ik de kerk Los Remedios onlangs bekeken, en we waren onder de indruk, o.a. vanwege het houten casettenplafond.

  Waar is die nieuwe concertzaal gepland?

  Hartelijke groet, Hetty

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven