Amandelbloesem in bloei en kans op bosbranden

De amandelbomen staan op La Palma in bloei. Op zondagochtend heb ik er er tijdens het rondje met Leon een foto van gemaakt.

Had ik een foto geplaats van vorig jaar, dan had niemand dat gemerkt. De amandelbomen staan ieder jaar opnieuw in bloei en dat doen ze al zolang ze bestaan.

Anders dan voorgaande jaren was de temperatuur. Het was in El Paso 25 graden. Amandelbomen in bloei en dan ook nog deze zomerse temperaturen. Je zou vandaag nog de reis boeken naar La Palma om dat zelf te ervaren.

Zomers cadeautje
Voor de bezoekers van La Palma is het een welkom zomers cadeautje, maar toch klopt er iets niet. Onze hond Leon met zijn wintervacht nog aan ging er al na 200 meter zitten. Er was geen beweging meer in te krijgen. Te warm om de berg omhoog te lopen.

Het amandelbloesemfeest in Puntagorda.

Alweer een record
Het klimaat verandert waar je bij staat. Vrijwel elke maand wordt er een record gebroken. Niemand op het eiland kan zich herinneren dat er in januari een pre-alerta/waarschuwing is afgekondigd vanwege de kans op bosbranden.

Het warme weer in de wintermaanden is aangenaam, maar het kan de natuurlijke cyclus van amandelbomen verstoren. De amandelboom heeft een periode van kou nodig om na een rustperiode in al zijn schoonheid te ontwaken.

De verstoring in de natuurlijke cyclus kan ervoor zorgen dat bomen vatbaarder worden voor ziekten en plagen, wat hun langetermijnoverleving in gevaar kan brengen.

Om aan het eind van deze eeuw nog steeds te kunnen genieten van de amandelbloesem, worden er op La Palma amandelbomen aangeplant die beter bestand zijn tegen hitte en aangepast zijn aan klimaatverandering.

 

Bron: El Pais Tekst en foto´s: Siepko

7 gedachten over “Amandelbloesem in bloei en kans op bosbranden”

 1. P Reinders

  klimaatverandering is natuurlijk niet goed, maar 25graden is wel lekker, tegenover 7 graden hier :)

 2. Heika Smook

  Wij zijn momenteel op La Palma en het weer is geweldig. Hebben de eerste week al een storm meegemaakt dat er geen vliegtuig uitging of binnenkwam.
  Maar we genieten als vanouds. Bekijken alle leuke plekjes weer. In El Paso was helaas weer de kerk gesloten. Willen we graag een keer naar binnen. Gr. Heika

 3. therese water

  Uit mijn ervaring stonden de amandelbloemen er nog – wel op het laatst-
  in maart.( niet te verwarren met de iets donkere roze perziken die dan net ontloken) Mijn mooiste herinnering was: als je op een bepaalde hoogte wandelde, zag je aan de het zich kronkelende lint amandelbomen beneden je, waar het pad liep: een frêle roze zich wendelend lint, een feeërieke beleving!

 4. DELFOS EGBERT

  Ook dit keer een goed weergegeven verhaal. Dit keer over de almendros. Het klimaat is van slag dankzij het menselijk handelen wereldwijd.
  Droogte in februari bij jullie op La Palma. En drinkwaterrantsoen op plaatsen in Andalucia.
  Bij mij op Zuid-Kreta eindelijk regen en dan ook meteen veel. Regen en sneeuw. De stuwmeren, waarvan sommige slechts voor 17% gevuld, worden eindelijk rijkelijk voorzien van regen en smeltwater. Goed voor de tuinbouw en olijvenbloesem die juist nu veel bergwater nodig hebben. De hoogvlakte bij ons in de omgeving is de leverancier van zoveel groenten voor geheel Griekenland.
  Ik hoop dat ook La Palma haar aandeel in groeizaam regen krijgt. Voor de toerist niet altijd prettig maar de natuur en de mens heeft voedzaam water nodig.
  Saludos desde la isla Creta Sur.

 5. Gerrit Willem Arens

  Onze vakantie begon 1dec. de amandelbomen waren nog dood als een pier maar 9 feb. stond bijna alles in vollen bloei zelfs al amandeltjes 3cm groot zo snel groeit het. Maar het blijft voor ons nog steeds een fantastisch eiland en hopen er nog vele jaren er van te genieten alleen onze leeftijd zit een beetje tegen maar we houden vol!!!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven