Het natuureiland La Palma, met zijn aangename klimaat, is voor veel bezoekers een droombestemming om voor korte of langere tijd te verblijven.
Ongeveer 30% van de jongeren op het eiland denkt daar echter heel anders over. Ze pakken na hun opleiding hun koffers en vertrekken. Ze zoeken elders hun geluk vanwege het gebrek aan werk, lage lonen, gebrek aan huisvesting, ontoereikend transport en beperkte recreatieve voorzieningen. De exodus van jongeren vormt een belemmering voor de economische groei van La Palma.
Studeren
Ik herinner me de ontvangst van de leerlingen met de hoogste examencijfers van de middelbare school door de burgemeester in het gemeentehuis. Na de felicitaties vroeg de burgemeester hen vooral terug te keren naar La Palma na hun studie. “We hebben jullie nodig op La Palma,” sprak de burgemeester.
Na de middelbare school verlaten een grote groep leerlingen het eiland om elders te gaan studeren, vaak naar Tenerife, Las Palmas of naar een universiteit op het vasteland. Eenmaal het eiland verlaten, keren ze zelden terug.
La Palma is voor jonge kinderen een geweldig eiland om op te groeien met veel mogenlijkheden tot activiteiten buiten in de natuur. Zodra de jongeren gaan studeren verlaat 30 % van de jongeren het eiland. Video: Naar de Cascade de Colores
Regeneratief toerisme
De eilandregering wil dit veranderen door het onderwijs op het eiland te hervormen. Onderwijs zou meer moeten worden afgestemd op toekomst van La Palma. Een toekomst waarin de landbouw en het conventionele toerisme moeten worden omgevormd naar duurzaam, zoals biologische landbouw en regeneratief toerisme.
Het begrip regeneratief toerisme was voor mij nieuw. Een korte zoektocht op het internet leverde me de volgende verklaring op:
Regeneratief toerisme: Gebiedsontwikkeling zonder uitputting van sociale, culturele en ecologische hulpbronnen. Toerisme dat niet alleen de bestemming verandert, maar ook de bezoeker. Het imiteert het succes van natuurlijke ecosystemen door te streven naar balans, wendbaarheid en het regeneratieve vermogen van toerisme.
Dit klonk als muziek in mijn oren: toerisme waarbij niet de toerist de bestemming verandert, maar de bestemming de toerist.
Bron: el diario Video en foto: S.W.
Meer informatie: Bewoners La Palma
Dit vond ik een heel interessant stuk. Ik begrijp dat jongeren graag hun vleugels uitspreiden. En ervaring opdoen in het buitenland is ook heel goed. Maar dan zouden ze de ervaring hier eigenlijk in praktijk moeten brengen.
Ook jouw stuk over het toerisme vond ik goed geschreven. Wij als toerist kunnen hier veel leren. Vooral verdraagzaamheid en vriendelijkheid naar elkaar. We worden er hier altijd weer door verrast en missen het als we weer thuis zijn.
Gr. Heika
Je weet toch hoe de Palmares is. Als jij met pensioen gaat zal er misschien iets veranderd zijn
Idd voel je vrij en blij en dat alles in een rustig tempo gaat.
Daar knap je van op en dat doet je verlangen weer naar het eiland toe te gaan.