Ophef over affiche carnaval Los Llanos

Het thema van het carnaval in  Los Llanos de Aridane  was dit jaar Galaxia. De toekomst waarin we zullen reizen in ruimteschepen tussen de planeten. Om het feest aan te prijzen, is er dit jaar door de gemeente een affiche gemaakt.

Kunstmatige intelligentie
Bij de kapper, altijd een goede plek voor de laatste nieuwtjes en roddels, werd er met schande gesproken over de carnavalaffiche. Het ging niet om de afbeelding maar om hoe de poster is gemaakt. Ook dit jaar konden bewoners van het eiland een ontwerp inleveren voor de affiche van het Carnaval. De winnaar krijgt een klein geldbedrag en zijn ontwerp wordt afgebeeld op de poster.

De wethouder van Feesten, Álvaro Pages, gebruikte niet een van de ingestuurde ontwerpen maar maakte zelf de poster met AI, kunstmatige intelligentie.

Álvaro verklaarde dat er geen tijd was om de selectie van de wedstrijd te voltooien. “Ik ben heel erg tevreden over het resultaat. Dit is precies de poster die het carnaval dit jaar nodig heeft,” zei hij.

Ophef
De ophef over de poster bereikte de plaatselijke kranten, het nieuws op de televisie en in de gemeenteraad werden kritische vragen gesteld. Sociale media stroomde over met boze berichten. Het affiche voor het carnaval wordt, zo stond er te lezen, ieder jaar door lokale kunstenaars gemaakt, en dat moet zo blijven. Iemand anders noemde het kunstdiefstal omdat AI gebruik maakt van echte werken, zonder daarvoor enige vergoeding te betalen. Niet veel later verdween het bord met de carnavalsposter van het bordes en van de website van het gemeentehuis.

 

Affiche Dance Festival
Deze week lazen we het bericht dat voor het eerst in de geschiedenis van La Palma er een tweedaags dancefestival zal worden georganiseerd in Los Llanos.

Voor het maken van het affiche heeft de gemeente de bekende, gerenommeerde ontwerper en artdirector Nano Barbero gevraagd het logo en het affiche te maken.

Niemand zal ooit te weten komen of de beroemde ontwerper niet ook stiekem zelf gebruik heeft gemaakt van kunstmatige intelligentie om tot zijn ontwerp te komen.

Foto boven: burgemeester en wethouder feesten presenteren affiche carnaval 2024 op bordes van gemeentehuis. (Eltime.es)

Lees ook: La Palma maakt creatief

1 gedachte over “Ophef over affiche carnaval Los Llanos”

  1. Heika Smook

    Wij zijn al een paar weken op La Palma. Genieten van het heerlijke weer en de vriendelijke mensen hier. Wij hebben het carnaval in Santa Cruz meegemaakt. Het Los Indianos. Iedereen in het wit gekleed en iedereen vrolijk. Prachtig feest. We waren zelf natuurlijk ook in het wit. Gr. Heika

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven