Leegstand op La Palma

Een op de 4 huizen wordt op La Palma niet bewoond. Op het gehele eiland staan ongeveer 46.000 woningen; meer dan 12.000 van deze huizen staan leeg.

 

Gemiste kans
In de afgelopen 10 jaar is het aantal leegstaande huizen zelfs toegenomen met 6500. Een gemiste kans zou je denken op een eiland waar het moeilijk is om een betaalbaar huurhuis te vinden, de prijzen van de koopwoningen hoog zijn, en waar een gebrek is aan stukken land waarop gebouwd kan worden.

In de gemeente Garafia in het noorden van La Palma staat maar liefst 48% van de huizen leeg. Het aantal lege huizen in Los Llanos is het grootst, met ongeveer 2000 huizen die niet voor bewoning worden gebruikt.

In de gemeente Garafia staat 48 % van de huizen leeg.

Onzeker
De grote vraag is wat de reden is dat al deze huizen niet worden bewoond? Volgens het Departement van Huisvesting besluiten eigenaren vaak om een tweede woning leeg te laten staan omdat ze onzeker zijn of de huurders wel hun huur betalen en het huis wanneer het huurcontract eindigt in perfecte staat zullen achterlaten.

Een andere reden voor leegstand is dat een huis meerdere erfgenamen kan hebben. Dit is vooral een probleem wanneer een huis langere tijd leegstaat. De erfgenamen zijn verspreid over de aardbol en soms niet meer te traceren.

Verre erfgenaam
Het kopen van een huis op La Palma kan je zware hoofdpijn bezorgen. Het kan gebeuren dat op een zonnige dag een van de mede-erfgenamen vanuit Cuba of Venezuela terugkeert naar La Palma en tot de ontdekking komt dat zijn familie, zonder hem daarover te informeren, het huis van zijn opa en oma heeft verkocht. De verkoop van het huis is daardoor onwettig.

Dit overkomt niet alleen huizenkopers met een goede makelaar; zelfs de gemeente Santa Cruz is dit overkomen toen ze een oud koloniaal pand kochten om te verbouwen tot een museum. Het pand staat nog altijd te verpauperen.

Een andere reden kan zijn dat de eigenaren niet over voldoende geld beschikken om de woningen te renoveren.

Programma
De eilandregering heeft het programma “Vivienda Vacía” opgesteld om leegstaande huizen geschikt te maken voor de woningmarkt. Het is vaak voordeliger om een huis op te knappen dan om opnieuw te beginnen. Echter, het programma heeft niet veel betaalbare huurwoningen opgeleverd. Van de 85 woningen die in aanmerking kwamen, is er op dit moment maar één verhuurd. Te veel huizen waren in te slechte staat om opgenomen te worden.

De laatste bewoners hebben het huis verlaten zonder de afwas te doen.

Betaalbaar
De eilandregering geeft niet op en zoekt naar andere manieren om de behoefte aan woningen op La Palma te verkleinen. Het doel is om eigenaren meer zekerheid en advies te geven om hun huis te verhuren. Bovendien wil de overheid werken aan een initiatief over het recht van opstal. Een notariële akte wordt opgesteld voor een duur van 75 jaar en ingeschreven in het kadaster, waardoor de opstaller het recht verkrijgt om op het perceel dat in eigendom is van een ander te bouwen. Het idee is dat particuliere exploitanten in staat worden gesteld om woningen te bouwen die vervolgens op de markt worden gebracht voor een betaalbare huur.

 

De muur van de woonkamer.

Bron, met dank aan Eltime.es Foto´s: S.W.

Informatie over het eiland La Palma

6 gedachten over “Leegstand op La Palma”

 1. Onbegrijpelijk. En dat te koop staande huizen ondanks al die leegstand giga duur zijn. De prijzen zijn de laatste jaren abnormaal gestegen.

 2. Gerrit Willem Arens

  Het is mostert na de maaltijd 20 jaar geleden koste een casita met heel veel grond 70.000 euro dat is nu het 3 dubbelen als je alles van te voren weet zijn we allemaal miljoenair gezondheid is belangrijker en gaan lekker elk jaar een paar maandjes naar het mooie groene eiland LA PALMA Willem Arens

 3. Ook hier dus, waar niet eigenlijk ?
  Dit fenomeen tref je elders ook aan, huiseigenaren verwaarlozen verkregen bezit.
  Jammer, hoevelen zijn er wel niet op zoek naar een woning.

 4. Eddy De Fauw

  Doe zoals België bij leegstaande huizen worden de eigenaars beboet!!

 5. Wat een verhaal! Je bent Lekker op dreef. Vorige stuk was ook al zo goed, feuilletonwaardig zelfs

 6. Egbert Delfos

  Ik mag voor woonzoekenden hopen dat de overheid op La Palma als autonome wetgever in staat is om de oude wetgeving aan te passen naar de nieuwe tijd.
  Gewoonterecht zoals dit heet in het belang van betaalbaar woningbeheer na decennia jaren socialer maken.
  Laat het niet dezelfde kant op gaan zoals met authentieke, prachtige onbewoonbare huizen in mijn deel van Kreta. Daar koopt de overheid deze prachtige huisjes op om er vervolgens parkeerterrein voor agrotikowagens te realiseren. Jongeren worden daardoor gedwongen om in oude, dure appartementen met gebreken te wonen.
  Ik hoop dat de overheid op La Palma socialer ingesteld is.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven