Duurzame transformatie op La Palma een lange weg

In het jaar 2019 werd La Palma met 30 andere eilanden door de EU gekozen om deel uit te maken van het programma 100% schone energie. We zijn inmiddels 4 jaar, een pandemie en een vulkaanuitbarsting later.

De daken liggen nog niet vol met zonnepanelen en boven ons hoofd ruizen niet de wieken van windmolens. De kans is zelfs groot dat we helemaal geen zonnepanelen en windmolens nodig hebben.

In het vliegtuig van Amsterdam naar huis zat ik naast een jongeman. Geboren op Tenerife en al een paar jaar aan het werk voor de eilandregering. Hij is aangesteld om ervoor te zorgen dat La Palma de transitie gaat maken naar een eiland zonder uitstoot van fossiele brandstoffen.

“De Canarische Eilanden bieden alle ingrediënten om dit te verwezenlijken,” zo deelde hij me mee ergens boven Bretagne. “We beschikken over zon, wind en vulkanen.”

“Het opwekken van energie door gebruik te maken van de warmte van een vulkaan is niet nieuw. Op de Azoren doen ze het al,” vertelde hij me terwijl we hoog boven Bretagne vlogen. Hij was er zelf gaan kijken.

Nieuwsgierig naar hoe het werkt, legde hij me het volgende uit: “Op het vulkanische eiland La Palma is er water met een hoge temperatuur aanwezig. Door een gat in de grond te boren, wordt het hete water onder hoge druk naar boven gestuwd.” Mijn interpretatie was dat je daar een soort reusachtige fietsdynamo tussen kunt plaatsen om op deze manier energie op te wekken.

Energiecentrale Endesa aan de weg tussen Los Cancajos en Santa Cruz de La Palma. Foto: La Palma 24

Op de vraag of dit haalbaar is, verscheen er een frons op het voorhoofd van de ambitieuze ambtenaar. “Stroom wordt gegenereerd in de enige vervuilende fabriek op het eiland: de energiecentrale gelegen aan de weg van het vliegveld naar Santa Cruz. Repsol levert de kerosine en Endesa zet het om in elektriciteit. Het energiebedrijf en de leverancier staan niet te springen voor dit voornemen. Ze geven er de voorkeur aan nog even door te gaan met waar ze al tientallen jaren goed in zijn.”

“Helaas,” vervolgde de energiedeskundige, waarbij de frons op zijn voorhoofd nog dieper werd, “is niets eenvoudig op La Palma. ‘Mañana’ betekent hier niet morgen, maar eerder volgende maand of zelfs later. Het is een grote uitdaging om vóór 2030 de helft van alle energie op te wekken met behulp van wind, zon en de warmte van de vulkaan.”

Behalve Endesa en Repsol zullen er niet veel bewoners op het eiland zijn die bezwaar hebben tegen het feit dat er over enige tijd geen rook meer uit de energiecentrale komt. Daarbij vliegen we straks ook zonder vliegschaamte in een vliegtuig op waterstof naar het energieneutrale La Palma.

Wordt vervolgd!

Bron: gesprek in het vliegtuig naar huis

5 gedachten over “Duurzame transformatie op La Palma een lange weg”

  1. Heika Smook

    Zeer interessant. Ben benieuwd naar het vervolg. Mijn man en ik verbazen ons er vaak over dat op de eilanden geen of weinig zonnepanelen zijn.

  2. Peter de Ligny

    En nu maar hopen dat het mooie landschap niet wordt vervuild door windmolens

  3. Dit valt me vies tegen van ons geliefde bio-eiland. Kerosine (?) omzetten in elektriciteit, tja. Lijkt mij niet nodig met al die zon. En vliegen op waterstof? Dream on.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven