De Verboden Gebieden van Puerto Naos en Bombilla

De speculaties over Puerto Naos en Bombilla zullen toenemen na het nieuwsbericht dat Aarón Rodríguez al maanden in een verboden gebied in Bombilla woont en nog altijd leeft.

De dorpen La Bombilla en Puerto Naos zijn sinds de uitbarsting van de Cumbre Vieja in 2021 verboden gebied. De concentratie van het dodelijke kooldioxide en andere gassen is er volgens de wetenschappers te hoog en daardoor schadelijk voor de gezondheid.

Palmenstrand van Puerto Naos.

Geen angst
Hij is niet de enige; ongeveer 50 mensen hebben hun angst verloren en hebben zich opnieuw gevestigd in het dorpje aan zee

Aarón trekt zich niets aan van het verbod en is zes maanden geleden teruggekeerd naar zijn huis in Bombilla. Hij is niet de enige, ongeveer 50 mensen hebben hun angst verloren en hebben zich opnieuw gevestigd in het dorpje aan zee.

De aanwezigheid van schadelijke gassen in Bombilla en Puerto Naos wordt door Aarón niet ontkend. De bronnen waar het gas naar de oppervlakte komt zijn goed gelokaliseerd en niet constant actief. Hij zegt dat te kunnen met een gasmeter die hij zelf heeft gekocht voor 60 euro. Het is dezelfde meter die wordt gebruikt door het personeel van de eilandregering.

Restaurant Cocomar in Bombilla in afwachting van gasten.

Gele zone
Bombilla is door de eilandregering in drie delen verdeeld. Het minst getroffen gebied, bekend als de groene zone, staat eigenaars toe om overdag alleen naar binnen te gaan, de tussenliggende of gele zone vereist begeleiding van bevoegd personeel en voorafgaande metingen.

Het huis van Aarón Rodríguez ligt in de gele zone. Hij geeft zelf toe dat de concentratie van gassen regelmatig te hoog is. Wanneer de grens wordt overschreden en de concentratie CO te hoog is, opent hij de ramen, zet de ventilator aan en de meter stopt met piepen

Bang voor lange termijn problemen voor zijn eigen gezondheid is Aarón niet. Twee adviseurs pleiten tegen het advies van wetenschappelijke instellingen in voor onmiddellijke terugkeer naar van de bewoners naar Bombilla en Puerto Naos.

Guardia Civil
Ondanks het toegangsverbod dat de Guardia Civil heeft geprobeerd af te dwingen, blijft Aarón in zijn huis totdat er een gerechtelijk bevel komt.

De bewoners van Bombilla zijn bezig met het oprichten van een vereniging om een ontmoeting te kunnen hebben met de eilandregering die zich hult in stilzwijgen.

Bron: eltime.es Foto`s: westkust-la-palma-tazacorte-puerto-naos

1 gedachte over “De Verboden Gebieden van Puerto Naos en Bombilla”

  1. Dat zou geweldig zijn als ze terug kunnen! Afwachten maar weer denk ik.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven