Het wachten is op het sein ‘brand meester’

Na een eerste lange en intensieve dag, met op de achtergrond het geluid van helicopters met waterzakken om de bosbrand van Puntagorda en Tijarafe te blussen, was het heerlijk om op zaterdagavond nog even een wandeling te maken.

Frisse lucht, natuur en een weids uitzicht is voor mij de beste manier om te ontspannen. In Tacande nam ik deze foto met uitzicht op de Pico Bejenado en El Time.

Rookwolk boven El Time met rechts Pico de Bejenado.

Minder rook
Vanochtend werden we wakker met aanzienlijk minder rook boven het eiland. Ook de berichtgeving in de kranten was redelijk optimistisch.

Dankzij de veranderende weersomstandigheden en de inzet van honderd hulpverleners is de voortgang van de bosbrand, die zaterdag in het noordwesten van La Palma begon, ‘s nachts vertraagd. De brand heeft echter wel het Nationaal Park Caldera de Taburiente bereikt, waar momenteel inspanningen worden geleverd om verdere verspreiding te voorkomen. (Bron: El apuron.es)

Terwijl ik onrustig sliep, werden er in de nacht van zaterdag op zondag nog eens 2000 bewoners geëvacueerd. Een aantal van hen heeft de nacht doorgebracht in de sporthal in Los Llanos. Het getroffen gebied heeft een omvang van 4650 hectare.

Het weer
De weersomstandigheden waren vandaag gunstig voor het blussen van het vuur: de temperatuur is gedaald, de luchtvochtigheid is toegenomen en de wind is minder krachtig dan voorspeld.

De weersvoorspellingen voor deze avond zijn echter minder positief, omdat de windrichting naar Caldera de Taburiente zal draaien. Het blijft nog even spannend!

Het gebied is afgesloten rond Tijarafe en Puntagorda, waardoor bewoners en gasten van vakantiehuizen waarschijnlijk vandaag nog niet kunnen terugkeren.

De tekening van Caroline.

Caroline (15 jaar), is een onze gasten voor wie we onderdak hebben kunnen vinden. Samen met haar ouders en broer is ze op La Palma om een avontuurlijke vakantie te vieren. Dat zal op La Palma zeker lukken. Ze brachten de eerste dag van de brand door op en rond het strand van Tazacorte. Tijdens het bestellen van een ijsje maakte ze deze tekening op haar iPad.

Zodra de brand onder controle is, ben jij een van de eersten die ik op de hoogte zal stellen.

Tekst en foto: Siepko

12 gedachten over “Het wachten is op het sein ‘brand meester’”

 1. Wat een ramp toch weer! Sterkte en hopelijk is het gauw onder controle

 2. Spannend, Siepko!
  Paar keer per dag kijk ik naar het laatste nieuws over de brand.
  Fijn dat je ons weer op de hoogte houdt.
  Want La Palma is toch eigenlijk wel mijn tweede vaderland.
  Groetjes

 3. Daniëlle en Patrick

  Veel sterkte en bedankt voor de berichtgeving.
  Het gaat ook ons aan het hart en we hopen dat het sein brand meester snel komt.

 4. Heika Smook

  We volgen je berichten met spanning. Hopen dat het nu de goede kant op gaat. gr. Heika

 5. Hoi Siepko, wij moesten gisteren ons vakantiehuis in Tijarafe verlaten. Geen idee of het er nog staat en/of in welke toestand we het weer aan zullen treffen. Momenteel zitten we for the time being in een appartementje in Santa Cruz en ‘verhuizen’ we morgen naar een huis in Tazacorte. We voelen ons wat ontheemd maar zijn veilig en dat is t belangrijkste. We hopen dat we de komende dagen het gebied nog in kunnen om de rest van onze spullen op te halen (als ze er nog zijn). Dus fijn dat je ons op de hoogte stelt van hoe de situatie zich ontwikkelt!

 6. Mart en Alie

  Wat vreselijk allemaal , ook wij zijn in gedachten bij jullie en ons paradijselijke La Palma !

 7. Gep en Janet

  Sterkte, we hopen dat het snel brand meester is, en dat er niet teveel huizen mee heen zijn gegaan.

 8. Huub Vroomen

  Wij leven met jullie mee. Onze familie bevind zich in de brandzone. Huis is nog gevrijwaard van het vuur maar dat kan zo omslaan. Groetjes Huub en Inge

 9. Max en Maria Snoeck

  Oei, wat een narigheid weer voor de bewoners
  Hopelijk gebeuren er geen persoonlijke ongelukken en is de brand snel onder controle
  Voor de vakantiegasten ook naar natuurlijk maar die gaan gewoon weer naar huis met een spannend verhaal
  Voor de getroffen bewoners een heel ander verhaal

 10. Gerrit Jan Hoogland

  Wat akelig nu weer, na Corona en de Tajogaite. Hopelijk zijn de dennen in staat om weer uit te lopen.
  Maar we laten ons niet weerhouden om naar La Palma te komen en verheugen ons op onze vakantie in februari.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven