Bosbrand Puntagorda breidt zicht uit

Daar gaan we weer!

Vanochtend werd ik wakker met het nieuws over een bosbrand in het dorp Puntagorda. Ik ben de tel kwijtgeraakt van het aantal bosbranden dat we op La Palma in de afgelopen 23 jaar hebben meegemaakt. Ik schat dat het er acht zijn, maar het zouden er ook meer kunnen zijn.

Normaal gesproken brengen bosbranden op La Palma veel rook met zich mee, evenals helikopters die af en aan vliegen met waterzakken. Het bos staat in lichterlaaie en herstelt zich meestal binnen vijf jaar. Er wordt zelfs gezegd dat de Canarische den af en toe een brandje wel kan waarderen.

Niet onder controle
Maar ja, de ene brand is de andere niet. Het vuur dat in Puntagorda begon, heeft zich door de wind verspreid richting Tijarafe en is in de middag de berg op gekropen in de richting van de telescopen.

Meer dan 2000 mensen zijn geëvacueerd uit het gebied. Ongeveer 4500 hectare bos is verbrand en zo’n 11 huizen zijn in vlammen opgegaan. La Palma beleeft opnieuw een tragedie.

Vanmiddag om 18:00 uur heeft de minister-president van de Canarische eilanden aangekondigd dat de brand nog niet onder controle is.

De rookpluim is goed te zien op deze satellietfoto.

Verontrustend
Het is verontrustend. Vijf minuten geleden zag ik vlammen aan de rand van de Caldera, boven El Time. Het wordt bijna donker en de helikopters zullen stoppen met vliegen.

Hoe zullen we morgen ontwaken?

We hebben een andere slaapplaats moeten regelen voor 20 gasten uit het gebied Tijarafe voor de komende nacht. We wensen dat ze morgen weer naar hun geboekte onderkomen terug kunnen.

Ik heb eigenlijk wel zin in een biertje, maar ik houd het nog even bij thee om de komende nacht waakzaam en alert te blijven.

Siepko

17 gedachten over “Bosbrand Puntagorda breidt zicht uit”

 1. Og maar net terug van vakantie en gelijk al weer ellende. Knap dat die bomen zich weer zo goed herstellen

 2. Peter de Ligny

  Tjee alweer brand. En weer in de regio van Puntagorda. De sporen van de vorige brand rond Las Tricias en el Castillo zijn bijna niet meer zichtbaar. Herstel gaat snel maar natuurlijk een drama als je huis er midden in staat. Wat goed trouwens dat je de mensen die daar in een huisje via jullie hebben geboekt een tijdelijk verblijf elders hebt kunnen regelen. Sterkte daar!

 3. Houdt het dan nooit op? Eerst de vulkaan, daarna ondergrondse gassen en dan nu weer een bosbrand…..
  Veel kracht en sterkte voor La Palma

 4. Marjet en Jack

  Iedere keer weer een andere ramp en toch komen jullie er iedere keer weer bovenop. En we blijven komen naar dit prachtige eiland met fantastische mensen. Heel veel sterkte wederom. Wij zijn in gedachten bij jullie

 5. Oh oh, wat een drama. Of jullie nog niet genoeg te verstouwen hebben gehad de laatste jaren. En verontrustend dat het sein brand meester nog niet gegeven kon worden. We houden ons hart vast. We zullen duimen voor jullie en de andere eilandbewoners.

 6. Monica Peeters

  Wat heeft La Palma toch weer een pech!!
  Weer getroffen door een soort van natuurramp. Veel sterkte allemaal.
  Houd moed

 7. Sterkte aan de betrokkenen. ‘t is zo bedreigend dat vuur. 11 huizen verloren las ik. Maar ook zover bomen. En het kruipt verder.. Dan zit je toch in angst als je het aan ziet komen. Heel erg.

 8. Wat een narigheid voor de mensen daar! Hoe zal het gaan met Marie Louise en de paarden…..zij zit toch daar in de buurt? Ook voor jullie en vakantiegangers vreselijk gewoon. Pak morgenavond er nog maar een biertje extra bij, om van de schrik te bekomen, Siepko. Sterkte allen!

 9. Wat een ellende. Nog niet gersteld van de vulkaanuitbarsting of de andere ellende kondigt zich aan. Vreselijk is dit. Weer mensen die moeten verkassen en alles kwijtraken. Heb echt met ze te doen. Ik hoop dat mijn kennissen die in Puntagorda leven niet geraakt zijn. Heel veel sterkte met deze ramp, lieve Palmezen.
  Bedankt Siepko

 10. Denise matthijssen

  Vreselijk voor het eiland en voor jullie en alle gasten… sterkte daar… veel liefs Denise xx

 11. Jacqueline

  Och wat een ellende, wij zijn nog maar 2 weken terug van ons verblijf in het prachtige Casa Pedro vlak onder El Time wij hopen dat het ongeschonde uit de strijd komt. Wij wensen iedereen daar heel veel sterkte. Liefs Edwin en Jacqueline

 12. Rita Rutsaert

  Veel sterkte alweer,juist toen alles een beetje begon te lopen…Hou de moed erin.We duimen voor jullie.Rita

 13. Dick Zwart

  Wat een ellende, de ene na de andere ramp en wij missen La Palma zo en in het bijzonder Puerto Naos.

  Corrie en Dick zwart.

 14. J.Z. Schoemaker

  Dag Siepko,
  Vreselijk, de bosbranden daar. Wij hebben twee keer in huis Era van de lieve mevrouw Rosalba gelogeerd. We hopen dat het goed met haar en haar hondje gaat en dat haar huizen gespaard blijven. Sterkte ook voor jullie! Hopelijk kun je snel hè biertje pakken.
  Hartelijke groet,
  Jos en Janneke

 15. Neee niet weer een ramp. Wat een elende weer.
  Hopelijk is het snel over en blijft er nog mooie stukken gespaard.
  We wensen jullie dat het snel over is en dan een hele poos rustig zal blijven.

  We hopen snel weer een keer te komen naar dit prachtige en zeer geliefde eiland.

 16. Corrie van Ours

  Wat erg weer, jullie hebben veel te verduren.
  Heel veel sterkte voor jullie allen

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven