De vulkaan geeft La Palma 14 nieuwe stranden

Gisteren zorgde een warme luchtstroom vanuit de Sahara ervoor dat de temperatuur steeg tot boven de 30 graden. Vandaag zal het ook bloedheet zijn, totdat de wind tegen de avond draait en het eiland afkoelt. Het verlangen naar een verfrissende duik in de oceaan is groot.

Op dit moment hebben we in het Dal van Aridane de keuze uit twee stranden om een duik te nemen: Tazacorte en het idyllische strandje Charco Verde. Dit zal echter in de toekomst veranderen.

Playa los Guirres is bedolven onder lava, maar heeft plaatsgemaakt voor maar liefst 14 nieuwe stranden. Het kleinste strand is 30 meter lang en het grootste strand strekt zich uit over 220 meter.

De lavarivier van de vulkaan Tajogaite die in 2021 de oceaan bereikte, heeft twee delta’s gevormd voor de westkust van La Palma, met een totale oppervlakte van 48 hectare. Dit vertegenwoordigt het jongste door de zee gewonnen land in Europa. De 14 nieuwe stranden bevinden zich op de inhammen van het nieuwe land.

 

Menselijke beschaving
Op de gestolde lavarivier op hoger gelegen gebied is al het eerste teken van menselijke beschaving zichtbaar. Bulldozers hebben een spoor van 1,7 kilometer achtergelaten waarover een dikke buis voor het transport van water is gelegd.

Strand
Wanneer lava met een temperatuur van 1000 graden het zoute en koude water van de oceaan bereikt, spat het uit elkaar in duizenden kleine stukjes. Het fijne materiaal wordt door de branding tussen de verschillende lavakanalen op het land geworpen, waardoor er nieuwe stranden ontstaan.

Op dit moment is het gebied alleen toegankelijk voor wetenschappers. De datum waarop de eerste toerist zijn parasol op een van de  nieuwe stranden zal planten, is nog onbekend.


Vulkaantunnels

Behalve nieuwe stranden is La Palma een groot aantal vulkaantunnels rijker. Wetenschapper maakten een korte wandeling door de ingewanden van ons eiland.

Bron en foto`s: Canarias 7  Video: Eltime.es

 

Meer informatie stranden op La Palma

 

2 gedachten over “De vulkaan geeft La Palma 14 nieuwe stranden”

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven