Er op of eronder op La Palma

Ik zag in de spiegel dat de stoppels op mijn kin de grens al ver hebben overschreden, de huisdieren herinneren me er aan dat ze me nodig hebben, enkele planten in de tuin smeken me om water.

Er zijn van die dagen dat mijn vingers vast blijven plakken aan de letters op mijn toetsenbord. Ik voel de behoefte om iedereen te informeren over hoe het gaat op La Palma maar het kost moeite om de sprong te maken van het ene woord naar de volgende.

 

Video gemaakt op zondag vanuit vlucht van Binter.

Aangeslagen
Maak je vooral geen zorgen over ons. We redden ons wel en zijn nog altijd veilig en de berichtgeving over de voortgang van de brand is bescheiden optimistisch.

We zijn er op het eiland allemaal van in de war en aangeslagen. Iedereen leeft mee met de bewoners die hun huis zijn verloren. Het gaat om ongeveer 20 huizen die door het vuur zijn verwoest. De wijnvelden en plantages met avocado`s in het gebergte boven het dorp Puntagorda zijn aangetast door het vuur.

Aanvliegroute
Vakantiegasten zijn teruggekeerd naar hun huizen in Tijarafe maar blijken nu onder een aanvliegroute te liggen van helikopters met waterzakken en blusvliegtuigen. Door de wind oplaaiende vuurtjes maakt ze onrustig. Onze zorg en energie gaat op dit moment uit naar deze gasten die het verdienen om van een rustige vakantie te genieten. Dit is de bijdrage die we op dit moment kunen bieden.

Kaartje met gedetailleerde informatie.

rapidmapping.emergency.copernicus.eu/EMSR671

Caldera de Taburiente
De rook die deze ochtend uit de Caldera kwam, is afgestopt als een kurk op een fles door een wolk. De weersvoorspelling schijnt gunstig te zijn. Er wordt met man en macht en tien blusvoertuigen gewerkt om de brand in de Caldera te stoppen. Het is vandaag er op of eronder. Morgen schijnt de temperatuur weer te stijgen wat het blussen moeilijker zal maken.

Het bos zal zich snel herstellen en ook de bewoners van La Palma hebben in het verleden vaker laten zien dat ze veerkrachtig zijn. De solidariteit is opnieuw groot en de steunbetuiging van de koning, minister-president tot al die e-mails die we hebben ontvangen van iedereen die meeleeft met La Palma is hartverwarmend.

Foto boven: Javier González Taño Tekst: Siepko

 

 

Algemene informatie Caldera de Taburiente

1 gedachte over “Er op of eronder op La Palma”

  1. Siepko, wat een hartverwarmend, helaas triest verslag. Een vriendin op La Palma heeft mij haar bevindingen ook al weergegeven. Ook zij is van slag. Een catastrofe voor mens, dier en natuur. De Spaanstalige berichtgeving van de locale pers heb ik in het Grieks hier op Kreta als trieste,harde les doorgegeven want ook hier vormen droogte, hitte en onachtzaanheid van de mens een dagelijks gevaar.
    Siepko, voor een ieder betrokkene heel veel sterkte bij deze nieuwe tegenslag.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven