Een rij wit geverfde zeecontainers

Op de glossy foto’s in de folder van het bedrijf uit het noorden van Spanje zagen de omgebouwde zeecontainers tot woningen er modern en hip uit.

Verblind door de prachtige natuurlocaties waarin de onherkenbare ijzeren containers waren geplaatst zou je bijna je eigen huis willen ruilen voor deze eigentijdse huizen. De tinyhouses zouden het goed zouden doen op Airbnb.

Moderne en hippe omgebouwde zeecontainer.

Zeecontainers
Los Llanos heeft er 44 besteld, het werd gezien als een snelle, voordelige en efficiënte manier om de eilandbewoners die hun huis verloren te voorzien van een eigen dak boven hun hoofd. De wit geverfde zeecontainers staan in rijen opgesteld en lijken nog het meest op wat het is, een rij wit geverfde zeecontainers.

Een storm van protest is los gebarsten. De gemeente Los Llanos overhandigde daarentegen met trots de tijdelijke onderkomens voor de bewoners zonder huis.

Containerwoningen in Los Llanos (foto:Eltime.es)

Gemende gevoelens
Op dezelfde dag dat de eerste bewoners de sleutel ontvingen, ging een video viraal waarbij de presentator misprijzend sprak over de te kleine woningen van ijzer. Zijn negativiteit werd kort onderbroken toen hij tijdens zijn rondgang een vrouw interviewde die haar nieuwe onderkomen kwam bekijken.

De vrouw was blij en opgelucht dat ze na 14 maanden eindelijk weer haar eigen plekje had om in te wonen. De containerwoning was klein, maar voor haar groot genoeg. De presentator vervolgde zijn item in mineur.

Financiële vergoeding
Veel van mijn vrienden en kennissen die hun huis verloren hebben inmiddels een stuk land gekocht om een nieuw huis te bouwen. De financiële vergoeding was toereikend om nieuwe plannen te maken. Niet iedereen is goed gecompenseerd voor de geleden schade.

Het bedrag dat bewoners zonder verzekering hebben ontvangen is niet toereikend om zelfs maar te dromen van het bouwen of kopen van een nieuw huis. Het zijn vooral de Palmeros met weinig of geen vertrouwen in de overheid en verzekeringsmaatschappijen die nu met lege handen staan.

Langzaamrijdend protest van gedupeerden door de vulkaan op La Palma. (foto:Eltime.es)

Protest
Het is vandaag precies 14 maanden geleden dat op 19 september een rookpluim zichtbaar werd op de Cumbre Vieja boven het dorpje Todoque. Iedere maand op de negentiende rijden de getroffen bewoners in een grote stoet van Las Manchas over de nieuwe weg over de lava van de vulkaan Tajogaite om aandacht te vragen voor hun uitzichtloze situatie.

Bron: La prensa.

6 gedachten over “Een rij wit geverfde zeecontainers”

 1. Is het inderdaad niet goed genoeg voor de mensen? Het is toch een redelijk huis, of zie ik het verkeerd? Ik snap het even niet wat er verkeerd aan is.

 2. Heftige blog, heftige thematiek ; die van meerdere kanten bekeken dient / kan worden.
  Bedenk dat wij Nederlanders , die geen slachtoffers zijn, geen oordeel / mening hierover kunnen vormen en zeker ons geen voorstelling kunnen maken, wat dit voor de getroffenen betekent.
  Ik wens alle Palmeros die in de Kersttijd nog geen eigen voordeur hebben, heel veel sterkte toe !

 3. Het is verdrietig te zien dat ook hier weer het recht van de rijksten geldt. Veel mensen hebben niet het vermogen om een verzekering te betalen. Niet vreemd dat er dan weinig of geen vertrouwen in de overheid ontstaat. Die had mijn inziens de noodhulp moeten aanwenden om gedupeerden die niet over de middelen beschikken om een stuk grond te kopen en een huis te bouwen, te voorzien van een woning die recht doet aan het prachtige eiland en de levenswijze van de Palmeros.
  De containers zijn foeilelijk, te klein begrijp ik, geen tuintjes…het geheel heeft meer weg van een fatsoenlijk vluchtelingenkamp. Over dat ‘tijdelijk’ heb ik namelijk mijn twijfels. Hm, misschien heb ook ik te weinig of geen vertrouwen in overheden (in het algemeen).
  ‘Had je maar verzekerd moeten zijn’ lijkt de boodschap hier.

  1. Marc Smout

   U mag mij het adres eens meedelen van de verzekeringsfirma die verzekerd tegen de schade van een ramp zoals deze die La Palma heeft geteisterd en dan een reële schadevergoeding , geen peanuts . Het recht van de rijksten geldt inderdaad en de Overheid moet de anderen helpen en op La Palma is dat ,alles bij mekaar genomen , goed verlopen . Kritiek zal er altijd zijn , gelukkig dat we dat kunnen !

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven