Taalcursus: eerste ontmoeting met een Palmero

Leer voor vertrek een paar woorden Spaans uit je hoofd en open de harten van de Palmeros.

We gaan direct van start!

Deel 1: Goedemorgen
Het is altijd sympathiek om bij binnenkomst iemand een goede ochtend, middag of avond te wensen. Tot 2 uur in de middag zeg je Buenos días, en vanaf 2 uur totdat het donker wordt gebruik je: buenas tardes: pas als het begint te schemeren kun je zeggen: Buenas noches. Om het jezelf gemakkelijk te maken zeg je in de ochtend, middag en avond: Hola!

Maak fouten
Om het ijs te breken kun je tijdens de eerste ontmoeting vragen hoe het met iemand gaat.
Bezoekers mogen fouten maken, hoe meer fouten, hoe charmanter. De Palmeros houden van humor en een lach, je zegt daarom nooit iets verkeerd.
Ik herinner me een Japanse toerist die een overvolle treincoupé binnenstapte in Amsterdam met de woorden: tot ziens. Ik vond dat zo charmant dat ik zijn afscheidsgroet bij binnenkomst beantwoorde met een uiterst vriendelijke Oosterse glimlach.

Dat even tussendoor om weer verder te gaan met deel 2 van deze Spaanse les.

Deel 2: Hoe gaat het met je?
Om het je gemakkelijk te maken vergeten we de formele vorm:  Como esta usted/ Hoe gaat het met U?
We gebruiken de informele begroeting. Como estas?
Het antwoord op deze vraag is; bien gracias / goed bedankt.
Wanneer het niet zo goed gaat antwoord je met regular/ gemiddeld. Als je antwoord met mal/ slecht maakt iedereen zich direct zorgen en is de kans groot dat er een ambulance wordt gebeld.

Palmeros onder elkaar
Mannelijke eilandbewoners onder elkaar hebben de neiging om een minder enthousiast en melancholisch antwoord te geven op de vraag hoe het met je gaat.

Enkele antwoorden kunnen zijn: Trabajando/ Ik ben aan het werk. Ik verdien hier mijn brood maar was liever ergens anders.

Escapamos/ letterlijk vertaald: we ontsnappen. Hiermee wordt bedoeld: ik overleef maar heb soms moeite om het einde van de maand te halen.

Nos vamos/ We gaan waarmee indirect wordt gezegd: het houdt niet over maar ik heb in feite weinig om over te klagen, bovendien heb ik een lot gekocht en  ik verwacht dat ik dit keer wel zal winnen.

No me queja/ Ik heb niets om over te klagen oftewel: het gaat me voor de wind.

Palmeros die elkaar kennen
Positiever is de begroeting van eilandbewoners die elkaar kennen. Vrouwen die elkaar ontmoeten hoor je regelmatig zeggen: Hola Cariño/ Halo lief, Hola guapa/ Halo mooie vrouw of Hola preciosa/ Halo schoonheid. Een jongen wordt un guapo genoemd. Een jongen zal het niet grappig vinden als je guapa tegen hem zegt.

Mannen daarentegen benadrukken liever de mannelijke eigenschappen van hun zoon of een zoon van een vriend. Hola campeon/ Halo kampioen of Hola Chaval/ Halo kerel.

Deel 3: Twee kussen
De Nederlanders geven bij de eerste kennismaking vaak een hand. De Palmeros zijn daar inmiddels aan gewend maar vinden het een kille en afstandelijke begroeting. De vrouwelijke eilandbewoners geven elkaar al vrij snel tijdens de eerste kennismaking een kus op beide wangen. Nederlanders zijn echter gewend om drie kussen te geven. Wanneer een man een vrouw drie kussen geeft breng je haar in verlegenheid omdat de derde kus wordt gezien als een liefdeskus.

Spaanse les op La Palma
Met deze eerste les van deze cursus (en naar verwachting de laatste) zul je veel harten van Palmeros openen. Het wordt lastig wanneer de eilandbewoner, op basis van de eerste woorden Spaans, er vanuit gaat dat er een gesprek mogelijk is in het Spaans. De meeste Palmeros spreken niet meer dan een paar woorden Engels of Duits.

Om echt een volgende stap te kunnen maken raad ik je aan om een cursus Spaans te volgen. Op La Palma zou je daarvoor Marlies kunnen vragen.

Tekst: Siepko Wenning
Gerelateerde link: Spaanse les van Marlies: spaanslerenoplapalma.nl

1 gedachte over “Taalcursus: eerste ontmoeting met een Palmero”

  1. Marjet Joosen

    Na zoveel keren la Palma zijn we vanaf februari bijna iedere dag Spaans aan het leren dmv Duolingo. Misschien in de toekomst wellicht Marlies want we hopen binnen een paar jaar een huisje te gaan kopen op la Palma

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven