La Palma scoort voldoende voor afvalverwerking

La Palma is een referentie in het beheer en de behandeling van afval op de Canarische Eilanden.

In 2001, toen het eerste alomvattend afvalplan voor de Canarische eilanden werd goedgekeurd, haalde La Palma nog een dikke onvoldoende voor het verwerken van zijn afval. Meer dan 50 % van het afval werd verbrand of op een afvalberg gestort. Alleen glas werd selectief ingezameld.

barranco seco verzegeld
Barranco Seco ten noorden van Santa Cruz. De oude stortplaats van La Palma is afgedekt en verzegeld.

Een kleine 20 jaar later behaalt La Palma de beste resultaten van de Canarische Eilanden als het gaat om het beheer en verwerken van zijn afval.

De eilandregering zorgt samen met de 14 gemeentes voor het ophalen en vervoeren van afval. Bovendien beschikt La Palma over een milieucomplex met een gecontroleerde stortplaats. Sinds 2005 wordt er op La Palma geen afval verbrand.

ophaal-vuilnis-lapalma
Driemaal per week rijdt er een vuilniswagen bij ons door de straat om het afval op te halen.

Punto Limpio
Op La Palma zijn vier verzamelplaatsen  waar zeven dagen in de week de bevolking gratis afval naar toe kan brengen zoals grofvuil, meubels, bouwafval, hout, olie, batterijen, verfresten, lampen enz, enz.

Afval scheiden
Alle illegale stortplaatsen op het eiland zijn gesloten en verzegeld en aan de gescheiden inzameling van glas is toegevoegd: papier en karton, lichte verpakking, keukenolie, kleding en organisch afval.

Pionier
La Palma is een pionier in de Canarische Eilanden als het gaat om het ophalen van organisch afval en verwerkt tot compost. Naast de bakken voor glas, verpakkingen en papier staat nu een bruine bak voor organische keukenresten.

De gemiddelde Europese productie is 476 kilo per hoofd van de bevolking per jaar. Op de Canarische Eilanden wordt 550 kilo per inwoner per jaar ingezameld. Op La Palma ligt dit aanzienlijk lager en wordt per eilandbewoner gemiddeld 402 kilo per jaar opgehaald en verwerkt.

Bron en foto`s: La Palma Ahora

Scroll naar boven