Voorkomen is beter dan blussen

Angeles, de schoonmaakster van Casa Bayana had het ons al verteld. ´De komende week ontvang ik mijn werkrooster van de brandbestrijding voor de komende zomer. Ik weet dan ook of ik Casa Bayana kan blijven schoonmaken.’ Angeles heeft de komende zomer een contract bij de eilandregering en zal vanuit de toren Torre del Time de westelijke flank van het eiland controleren.

torre del time
Torre del Time ( foto: Francisco Castelo)

La Palma neemt de komende zomer de brandbestrijding serieus. Nooit eerder zijn er zoveel vrijwilligers en professionals aangesteld om de komende periode brand te voorkomen op het eiland. De eilandregering van La Palma beschikt de komende zomer over 491 personen om de strijd aan te gaan tegen bosbranden.

brandbestrijding la palma

De wethouder van milieu en veiligheid benadrukt dat voorkomen beter is dan blussen en roept de bevolking op om maximale voorzorgsmaatregelen te nemen. Het is belangrijk om het terrein rond huis en op de akkers schoon te houden van laag groeiende droge struiken en onkruid. Uit ervaring weten we dat een toiletpapiertje tot een grote bosbrand kan leiden.

Tot oktober wordt er een campagne gehouden om de bevolking er bewust van te maken dat voorzichtigheid met vuur is geboden om branden te voorkomen. La Palma heeft de afgelopen decennia enkele grote bosbranden mee gemaakt waarbij in 2016 een eilandbewoner en brandbestrijder door het vuur is omgekomen.

bosbranden la palma
He gebied Cumbre Vieja waar in 2016 een bosbrand heeft plaats gevonden.

La Palma gaat de strijd aan met het vuur. De afgelopen drie jaar is meer dan een miljoen euro geïnvesteerd in het realiseren van brandgangen en het schoon houden van begroeiing langs wegen. Het aantal brandbestrijders op La Palma is van 193 personen in 2002 gestegen tot 491. Behalve de brandbestrijders op de grond zal La Palma ook worden beschermd tegen het vuur vanuit de lucht. Het eiland heeft de beschikking over 2 helikopter van de Canarische Eilanden, twee helikopters in Puntagorda en een vrachtvliegtuig met als basis La Gomera.

La Palma was nooit eerder in de geschiedenis zo goed voorbereid op een mogelijke bosbrand als de komende zomer.

Bron en foto: prensa La Palma
Gerelateerde artikelen: bosbrand La Palma 2016

Scroll naar boven