Zeldzame Lotus pyranthus staat in bloei

Zaterdag kwamen duizenden eilandbewoners naar de jaarlijkse koeienmarkt van Los Llanos om daarna in een feestelijke optocht, gekleed in traditionele kledij, naar de Plaza de España te lopen voor het grote zomerfeest.

Enkele kilometer verwijderd van het feestgedruis, onder de top van de Pico Bejenado staat voor het eerst de Lotus pyranthus in het Nationale Park Caldera de Taburiente in bloei.

lothus.caldera.jpg

Het plantje, waarvan er maar een exemplaar in de Caldera de Taburiente is aangetroffen, werd in 2014 ontdekt door twee biologen. Het gebied waar de Lothus groeit, is alleen te bereiken door ervaren bergbeklimmers. Het extreem abrupte leefgebied voor het zeldzame plantje is zelfs voor de op La Palma in de jaren 70 geïntroduceerde manenschaap Arrui onbereikbaar.

vuurpieklant
Bioloog bekijkt de vuurpiekplant.

De Lotus pyranthus is extreem zeldzaam, het plantje komt uitsluitend voor op La Palma. Er zijn slechts 4 planten op het eiland aangetroffen. In 1980 werd het eerste exemplaar gevonden in het gebied Marcos en Cordero. Het stierf door een bosbrand in 1994.

Later werd een ander exemplaar ontdekt in de Barranco de Gallegos en nog eens twee in Cuervo, in de gemeente Santa Cruz de La Palma.

Bron: El Diario Foto´s Parque Caldera de Taburiente

2 gedachten over “Zeldzame Lotus pyranthus staat in bloei”

  1. jet van der loos

    Waanzinnig interessant, weer iets nieuws geleerd over mijn favoriete eiland. Ik lees je pagina met heel veel plezier! Heerlijk om tussen de vakanties door op de hoogte blijven van de ins en outs.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven