Bosbrand op La Palma na zes dagen onder controle

De bosbrand op La Palma die woensdag 3 augustus om 14.20 uur begon met het verbranden van een toiletpapiertje door een Duitse hippie is na zes dagen intensief blussen onder controle gebracht.

De bewoners van La Palma komen weer op adem en tot rust, het gewone dagelijkse leven heeft weer zijn aanvang genomen. De wind is gaan liggen, de temperatuur is aangenaam en de lucht helder blauw.

bosbrand.cumbre-vieja.2016
De Cumbre Vieja na de bosbrand

Vanuit Nederland en België ontvangen we veel mails van bezorgde liefhebbers van La Palma. Het is heel erg moeilijk om van buiten La Palma een juiste voorstelling te maken van de gevolgen die de bosbrand op het eiland heeft.

Er is op La Palma absoluut geen sprake van een zwart geblakerd rampgebied. Het enige dat zichtbaar is vanaf de weg Lp-2 naar het zuiden zijn berghellingen met zwarte vlekken van de brand. De schade is beperkt gebleven tot het berggebied Cumbre Vieja boven de weg de Lp-2 en ten zuiden  van San Nicolas en Tijalate.

De gevolgen van de bosbrand zullen weinig tot geen negatieve invloed hebben voor de bezoekers die de komende tijd La Palma zullen bezoeken. In de door Oceaanzicht uitgegeven reisgids staan 65 wandelingen beschreven waarvan alleen de wandeling naar de vulkaan San Juan door het getroffen gebied gaat.

Het pijnbos zal zich in vijf jaar tijd geheel herstellen en de materiële schade aan huizen is beperkt gebleven tot een paar verbrande schuurtjes in de bergen. Geëvacueerde bewoners zijn allemaal weer naar hun huis teruggekeerd. La Palma is voor de zoveelste keer met de schrik vrijgekomen.

Het enige dat we niet terug zullen krijgen is het leven van Francisco Santana die tijdens de bosbrand om het leven is gekomen. Een tragische gebeurtenis die het eiland diep heeft geschokt.

Bron en foto: La Palma Nieuws

Meer informatie: Bosbranden La Palma

Scroll naar boven