Een hek rond zeldzame planten op La Palma

Hekken in het landschap om de oorspronkelijke vegetatie te beschermen: is dat een goed of een slecht idee?

De Vereniging voor het Behoud van de Canarische Biodiversiteit (ACBC) beschouwt dit als een goed idee. Op deze manier wordt de inheemse vegetatie van het eiland beschermd tegen het moeflonschaap, konijnen en loslopend vee.

Echium wildpretii, het roze slangenkruid groeit boven de 2200 meter op La Palma.

Uitsterven
In het Nationaal Park Teide op Tenerife zijn al een groot aantal hekken geplaatst, die echter kritiek hebben ontvangen op sociale media. Ook op La Palma is een deel van de endemische vegetatie achter een hek geplaatst.

Volgens de vereniging ACBA is een hek noodzakelijk om de natuur te beschermen. Alleen op deze manier kunnen we voorkomen dat bepaalde soorten uitsterven.

Senecio papyraceus, Palmees kruiskruid of Cineraria

Vleermuis
Het enige zoogdier dat van nature op La Palma voorkomt, is de vleermuis. Alle andere dieren, zoals geiten, konijnen en de moeflonschaap, zijn door mensen geïntroduceerd. Ze vormen een bedreiging voor de oorspronkelijke vegetatie. De door de mens geïntroduceerde dieren op het eiland eten niet alleen zeldzame planten, maar veranderen ook de samenstelling van de bodem met hun uitwerpselen.

Volgens de vereniging zou het uitroeien van de moeflonschaap prioriteit moeten krijgen. Ook zou er een betere controle moeten komen op de hoeveelheid konijnen en loslopend vee. Als we nog meer vegetatie verliezen, zal ook de waterinfiltratie in de bodem van het eiland verminderen.

Pas wanneer de endemische planten veilig en beschermd zijn en er geen moeflonschapen meer los rondlopen in de bergen, zouden de hekken weer weg kunnen worden gehaald.

Bron: El time Foto´s: S.W Foto boven aan de pagina: Aeonium spathulatum

Gerelateerde artikelen: beschermde-arrui-eet-bedreigde-planten/
lieveling-palmese-vegetatie-gekortwiekt-door-jagers/

Lees ook natuur op La Palma

5 gedachten over “Een hek rond zeldzame planten op La Palma”

  1. In Nederland kunnen we .nog wel moeflon schapen gebruiken. Op de Veluwe zijn ze allemaal opgegeten door de wolven.

  2. P Reinders

    Echium Wildpretti, het roze slangenkruid groeit boven de 2200 meter op La Palma. Mooie foto, waar is de genomen op La Palma?

  3. Ja moeilijk. Soms zijn er “juist” schapen om kleine boompjes/struikjes op te eten. Hekken, hmmm landschapsvervuiling, is het nodig? Snap ook dat je deze prachtige oorspronkelijke vegetatie wilt bewaren/beschermen. Konijnen en schapen maar wat minder lijkt me (lekker stoofpotje is ook niet weg toch) ;-)

  4. Worden hier met Moeflons de Arrui schapen bedoelt?
    Ik was juist in de veronderstelling dat die (tenminste binnen het Nationale park van de Caldera) beschermd waren.

  5. Hoe ziet dat er eigenlijk uit zo’n hek? Is dat een flink herashekwerk of een soort van tuinhekje? En krijgt ieder zeldzaam plantje dan een eigen hekje? Of wordt de hele caldera afgegrendeld? Je blijft toch met vragen zitten na dit boeiende stuk.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven