Boze jagers misdragen zich

Juni is de maand om naar de hoogste toppen van La Palma te bezoeken. Het roze slangenkruid echium perezzi Sprague bereikt een hoogte van soms wel twee meter.

Het endemische roze slangenkruid is alleen op La Palma en nergens anders in de wereld te bewonderen. Het symbool van de Palmese vegetatie staat hoog op de lijst van bedreigde plantensoorten. De in een spits toelopende bloemenpilaar met zijn duizenden roze bloemetjes is een lust voor het oog..

Echium perezzi Sprague, roze slangenkruid.

Gekortwiekt
De natuurliefhebbers die afgelopen zaterdag naar boven reden om de koningin van de Palmese vegetatie te bewonderen werden onaangenaam verrast; een zestigtal planten lagen gekortwiekt op de grond.

De eilandbevolking reageerde massaal. Reacties van afschuw en ongeloof waren er te lezen op sociale media.

Jagersprotest
Wie en door wat wordt iemand gedreven om een groot aantal roze gekleurde, zeldzame planten te kortwieken? Het antwoord op deze vraag stond de ochtend na de wandaad in witte letters geschreven op het asfalt.

´No arrui Gesplanconsejero traidora. De wethouder is een verrader vanwege het plan arruí.`

Het plan van de wethouder is om een einde te maken aan de in de jaren 70 op het eiland geïntroduceerde manenschaap, de aruí. De hongerige arruís eten de zeldzame en endemische planten op in het nationale park Caldera de Taburiente.

De boze jagers verzetten zich al decennia lang tegen dit plan. Jagers willen jagen en zouden zich op La Palma vervelen zonder het manenschapen om op te schieten. Een goede reden volgens een kleine groep, anonieme jagers om een zestigtal planten om te hakken.

Wethouder vastberaden
´De wethouder toont zich vastberaden. De aanval die de roze tajinastes hebben ondergaan op de toppen van ons eiland, zo dierbaar voor alle Palmeros, is niet te rechtvaardigen. Het is een aanval op een inheemse en beschermde soort die moet worden veroordeeld en vervolgd, zowel door de autoriteiten als door de samenleving.`

Er is een onderzoek gestart om de natuurterroristen te vinden.

Het roze slangenkruid echium perezzi Sprague is een tweejarige plant. De koningin van de Palmese vegetatie bereikt in het tweede jaar het toppunt van schoonheid waarna het zaden vormt en sterft. Het goede nieuws is dat het afhakken van de planten door boze jagers geen nadelige gevolgen heeft voor het behoud van deze zeldzame plant. 

Bron en foto: eltime.es en La Palma Oceaanzicht
Gerelateerde artikelen: beschermde-arrui-eet-bedreigde-planten/

4 gedachten over “Boze jagers misdragen zich”

  1. Volgens mij hebben die wethouder en de jagers toch hetzelfde doel…… of het resultaat kan uiteindelijk toch hetzelfde zijn.

  2. De zaden van de over gebleven planten zullen ongetwijfeld voor nieuwe exemplaren zorgen. Zo blijft deze Tajinaste, Koningin der Schoonheid, voortbestaan.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven