Waarom de groene vulkaan bruin kleurt

Het is altijd spannend om door de tunnel van het weer van de oost naar de westkant van La Palma te rijden. Doet de weertunnel ook echt wat de reisgidsen beloven? Schijnt de zon aan de westkant?

Uit de tunnel gekomen opent zich het landschap met aan de rechterkant de kraterrand van de Caldera en aan de linkerkant de vulkanen van de Cumbre Vieja. Sinds enkele weken staat er tussen de groen begroeide vulkanen een bruine vulkaan. De al eeuwen geleden uitgebluste vulkaan Montaña de Enrique is van kleur veranderd.

Speculaties en vragen deden onmiddellijk over het eiland de rondte. De een dacht dat het te maken had met verdroging, een ander hield het op gassen van de vulkaan. De pessimisten waren van mening dat er onder de Montaña de Enrique zich een nieuwe vulkaan aan het opborrelen was die de aarde aan het opwarmen was.

Cumbre Vieja met de Montaña Enrique in de wolken.

Een artikel in de krant maakte een einde aan alle speculaties. De pijnbomen op de groene berg kleurden bruin door de Calliteara fortunata.

Fortunato!  Oftewel geluk heeft deze harige rups absoluut. Zijn menú bestaat uit de sappige naaldjes van de pijnboom en daarvan zijn er heel veel op La Palma. Hij vreet zich dubeldik in het pijnbos om zich vervolgens te verpoppen tot een nachtvlinder.

Het is niet de eerste keer dat de Calliteara Fortunata zijn tanden in het pijnbos zet. In 2007 was de gelukzalige rups ook al actief. De dennenhagedis zoals de rups ook wel wordt genoemd is zelfs endemisch voor La Palma. Met andere woorden, hij is hier op het eiland al langer dan dat er mensen wonen.

Na verloopt van tijd hebben al die rupsen hun buik voorlopig weer vol en vinden ze het wel best. Het wordt kouder en het kan een keer gaan regenen, daar houden ze helemaal niet van!
Ze verdwijnen voor zolang het duurt en de Montala de Enrique kleurt weer groen.

 

Informatie Natuurgebieden op La Palma

6 gedachten over “Waarom de groene vulkaan bruin kleurt”

 1. Eric Maryniak

  Zeer interessante info ook op de link aan het einde van je verhaal (“Informatie Natuurgebieden op La Palma”).
  O o, er valt nog zoveel moois te ontdekken op dit eiland ️ !

 2. Het gebeurt hier ook op de Veluwe. Dit jaar grote stukken met naaldbomen kaalgevreten. Wanneer je over de A12 rijdt, richting Utrecht (Westen) zie je veel kale stukken in dennengebied.
  Volgend jaar begint het weer met groen.

 3. Gerrit Willem Arens

  Mijn naaldbomen 3 in de voortuin 6×4 meter wel 20m hoog worden elk jaar bruin en laten karren vrachten naalden vallen maar rupsen heb ik nog nooit gezien nog een maand dan lopen we weer tussen de dennen op Palma. Willem Arens

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven