Het weer de komende herfst en winter op La Palma

Ook op La Palma is het weer een geliefd onderwerp van gesprek. Het weer is te droog of te nat voor de aardappelen. Het laatste heb ik nog maar een keer meegemaakt in de 23 jaar dat ik hier woon.

We zijn niet alleen geïnteresseerd in de weersvoorspelling voor morgen, maar we willen ook weten wat ons te wachten staat over vijf of zes maanden.

Maanmaand
In oktober na de tweede maanmaand wordt door oudere, wijze mannen op een traditionele manier het weer voor de komende winter voorspeld.

Carlos van het Staatsbureau voor Meteorologie ( AEMET) kijkt niet naar de maan maar laat zijn werk doen door de computer. Je stopt er alle gegevens in die zijn verzameld vanaf 1961 en krijgt dan een voorspelling.

Nat en toch te droog
Kort samengevat is de voorspelling van Carlos voor de komende zes maanden; de rest van de herfst en winter zullen warmer en mogelijk natter zijn dan normaal, zonder dat er een einde komt aan de droogte.

Helemaal zeker is de meteoroloog niet over zijn voorspellingen voor de herfst en winter omdat de verschillende voorspellingsmodellen in zijn computer het niet met elkaar eens zijn. Ze spreken elkaar zelfs tegen.

Wat Carlos in ieder geval zeker weet is dat zelfs de natste winter van de historie niet genoeg water zal brengen om een einde te maken aan de langdurige meteorologische droogte waarmee we op dit moment te maken hebben.

Bananen
Het waterreservoir van Laguna staat momenteel op slechts 5% van zijn capaciteit en biedt net genoeg water om de bananenteelt de komende maand in leven te houden.

Mocht het voor die tijd niet gaan regenen, dan gaan we op het bananen exporterende eiland La Palma de bananen invoeren vanuit Zuid-Amerika.

Over het weer zijn we ook op La Palma voorlopig nog niet uitgesproken.

Afbeelding bovenaan: waterreservoir Laguna ( Foto Agro Palmero)

Algemene informatie over het weer op La Palma

3 gedachten over “Het weer de komende herfst en winter op La Palma”

 1. Waarom nog steeds geen waterontziltingsinstallatie gebouwd? Daar hebben ze het al jaren over.

 2. Gerrit Willem Arens

  Op John zijn antwoord dat zal nog te duur zijn.
  Maar ik hoop toch dat December en Januari en beetje droog en zonnig zijn want vorig jaar hebben wij genoeg regen gehad we komen toch wel voor een beetje zon maar zonder regen geen groen eiland. Willem Arens

 3. Thijs Wolters

  Ik ben zeer geïnteresseerd wanneer Puerto Noas weer wordt vrijgegeven.
  Hartelijke groet, Thijs Wolters

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven