Ventilatie geeft bewoners Puerto Naos hoop

Puerto Naos en Bombilla blijven nog steeds gesloten, maar er is hoop, ondanks zelfs een toename van CO2 in de afgelopen dagen.

Het schadelijke CO2 is zwaarder dan zuurstof, waardoor het in Puerto Naos voornamelijk te vinden is in lager gelegen ruimtes zoals garages. Om CO2 uit garages te verwijderen, is er een proefproject gestart in Puerto Naos.

Geforceerde ventilatie
Door middel van geforceerde ventilatie wordt het CO2 uit de garages afgevoerd. Het resultaat is bemoedigend, aangezien de hoeveelheid gassen is gedaald van meer dan 300.000 deeltjes per miljoen (ppm) naar niveaus onder de 3.000 ppm.

De installatie bestaat uit twee kanalen, één voor het afzuigen van CO2 en het andere voor de aanvoer van schone lucht.

Zodra de ventilatie wordt stopgezet, stijgt het percentage CO2 in korte tijd, wat kan leiden tot symptomen zoals jeukende ogen, keelpijn, hoofdpijn en duizeligheid. Zolang de magmatische kamer in de ondergrond van het eiland blijft afkoelen, zal er CO2 worden gegenereerd. Deze gassen bereiken Puerto Naos en Bombilla via ondergrondse breuken.

Terugkeer
Vanwege de aanwezigheid van vulkanische gassen in Puerto Naos en Bombilla kunnen nog steeds 2.000 mensen niet terugkeren naar hun huizen. Daarom worden de ventilatiewerkzaamheden vooral door de bewoners met grote belangstelling gevolgd.

Bron en foto: eltime.es Foto: Luis G. /EFE

6 gedachten over “Ventilatie geeft bewoners Puerto Naos hoop”

 1. Dat klinkt hoopvol, maar toch ook wel angstig. Als het niet goed functioneert krijg je last! Hopelijk weten ze wat te doen.

 2. Hanny Braakhekke

  Fijn uitgelegd Siepko. Vol verwachting op een terugkeer naar La Bombilla

 3. Egbert Delfos

  Dank je Siepko voor deze interessante info. Wat een impact hebben de gevolgen van de uitbarsting op inwoners en degenen die economisch afhankelijk zijn van het leven in beide toeristische plaatsen.

 4. Wat weten wij eigenlijk weinig van vulkaanuitbarstingen en de verstrekkende gevolgen ervan. Ik dank je Siepko voor alle info die je ons geeft.
  Zo triest voor de bewoners van La Bombilla en Puerto Naos. Hun levens staan nog altijd op hun kop.

 5. Mart en Alie

  Wij hopen dat dit goed gaat , want zonder Puerto Naos is voor ons La Palma niet compleet . Wij wensen jullie veel succes !

 6. Reginald Wilders

  Wij hopen zo dat er snel weer toegang komt naar Puerto Naos.We hebben zulke mooie herinneringen aan dit plaatsje.Wel 15 x geweest en ons nooit verveeld.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven