La Palma ondergaat met regen een metamorfose

De voorlaatste drup regen in het westen van La Palma is gevallen in september. Het eiland begon al weer langzaam te verlangen naar water.

Vandaag kwam het met bakken uit de hemel. Volgende week is niet alleen het oosten van La Palma maar ook het west groen.

Mirador Tajuya in de regen.
Mirador Tajuya in de regen. (Foto S.W.)

Ik heb vandaag al voor de derde keer droge sokken aangetrokken.Een klein ongemak dat het niet haalt bij het zeurende gevoel in mijn onderbuik.

De Wifi is uitgevallen, er kruip een drup water onder de deur door naar binnen.

Binnen blijven zitten is geen optie, tussen de buien door met een regenjas aan voor het geval dat het opnieuw begint te plenzen, gaan we er op uit.

De warmte van de vulkaan zorgt voor een mystieke nevel boven de gestolde lava. (Foto S.W)

La Palma ondergaat met regen een metamorfose. De heldere kleuren zijn veranderd in zwart en grijs. Het is alsof ik wandel in een zwart-wit foto.

Boven de gestolde maar nog warme lava van de vulkaan stijgt een mystiek gordijn op in de richting van de grijze hemel.

Een voor mij vreemd landschap met zijn eigen, unieke schoonheid.

 

Gerelateerd artikel: de-schoonheid-van-slecht-weer

Informatie: weer op La Palma

9 gedachten over “La Palma ondergaat met regen een metamorfose”

 1. Ineke van Berkom

  Ik kan me voorstellen dat het jullie veel ongemak bezorgd, maar de afbeelding is prachtig en voor mij een bron van inspiratie als kunstenaar! Zie op mijn website : Vulkanisch landschap.. op 11 maart 2020 had ik een reis naar La Palma geboekt en deze wegens andere omstandigheden moeten annuleren…..hoop nog op een andere gelegenheid!

 2. Mooie beelden, mooi voor de natuur, maar ik snap je ongemak en verantwoordelijkheidsgevoel en idd balen voor de toeristen die naar La Palma komen voor de zon, gelukkig is er nog veel meer moois!

 3. La Palma doet ook mee met de klimaatverandering. Regen was zeer welkom, maar zoveel ineens is wel overdreven. Ik zag ook aardverschuivingen. Ook daar hebben we geen invloed op.
  Blijf maar binnen, Marjan en Siepko. “Komt goed”, zei mijn kleinzoon van 2 gisteren tegen zijn moeder, die een paar uur eerder een tweede zoontje had gekregen. Ik zeg dat nu ook maar tegen jullie, want het hielp haar ook.

 4. Karel Brummer

  Siepko jongen, ik voel het 100% zoals jij! Bij de eerste druppels vanmorgen werd ik al wakker, het duurde even voordat het echt begon te regenen, maar toen was het 2 uur lang feest. En inderdaad, na een uur of wat kwam er van onze Duitse gasten in La Palmita een melding dat de stroom was uitgevallen. Duurde gelukkig maar kort. Voorzichtig vroeg ik of het dakterras goed afwaterde…. Ja, ging best, toch een kleine 60 mm regen gevallen. Daarna Puro aan de andere kant van de lava. Ook hier korte stroomstoringen. Onze Duitse gasten dachten met het gerommel even dat de vulkaan weer ontwaakte… Dat viel gelukkig mee! De Nederlandse gasten, in het bezit van je onvolprezen gids, bleven er heerlijk nuchter onder. Zelfs 75 mm regen daar, echt heel wat. En met de afgesloten weg over de lava kon ik hen zelfs niet te hulp schieten, maar dat was uiteindelijk ook niet nodig. Je zegt het, het eiland snakte naar water, maar voorlopig is het weer even genoeg geweest wat ons betreft!

 5. Het verschil met het weer bij op L.P. is dat het hier in Nederland guur, koud en nat is en maar 4 graden. Een heel verschil met de 19 graden bij jullie.

  1. Nog heel goed herinner ik me hoe prachtig groen de Palmese natuur kan stralen als er sprake is van water, damp, vocht, zeespetters en mist. Maar zelfs de zwarte aarde en de lavarotsen krijgen dan een andere kleur…
   Alles hebben we gezien in 2019, vlak voordat we – op ‘t nippertje – terug binnen NLse grenzen moesten…
   1 van m’n foto’s is genomen bij een laatste avondmaal met zicht op een geweldige draak van een donderwolk boven het kerkje vlakbij de oude hacienda in Tazacorte aan de westkust. We mochten er eerder nog lunchen, een paar uur voor de aangekondigde strenge lockdown.

   Ik maakte onlangs een fijn babbeltje over omgekeerde foto’s… de wereld op z’n kop. Zo ervoer ik van afstand blogberichten over de uitbarsting van die malle, vermaledijde vulkaan, die lava en as regende over wegen die we nog nietsvermoedend begaan hadden. Op z’n kop is de realiteit anders, die komt zonder vaste waarden binnenzeilen, harder dan ‘normaal’. Dat doet je wel beseffen het leven in het juiste perspectief te zetten.
   In een nieuw kader met veel meer respect en aandacht voor de natuur. Want die kan niet normaal fel vuur of regen spugen, ze is als het moet ook zo buigzaam als riet. Daar kunnen wij mensen nog een voorbeeld aan nemen, ondertussen grenzeloos genietend van de gelaagdheid ervan. Prachtige foto’s, Siep!
   Hoeveel moois die regen ook kan brengen, zijn berichten ervan uit Kenya. 3 jaar is het regenseizoen drooggebleven en deze week dan eindelijk water met bakken uit de hemel. Hoera!! Hier vriest het, wij maken dichtbij het knetterende houtkacheltje stiekeme plannetjes voor een vervolgbezoek aan een nieuw La Palma. De camera gaat sowieso mee…
   Hgr Tanja de Reus

 6. Ada Roelants en Heymen Jansen

  Ja inderdaad, dat was me wat vanochtend, zelfs hier op wat dan ‘De Zuidas’ van het eiland heet! (inderdaad, Los Canarios)
  De bliksemschichten verlichtten onze casa al om een uur of 7 in de ochtend en uiteraard een paar keer stroomstoring. Heerlijk: kaarsen aan, dus al echt een Kerstgevoel!

  En: “dasj heel logisj: ieder nadeel hep sun foordeel”: bij ons loopt de watertank weer keurig over, dus dat betekent zo maar weer 30.000 liter irrigatiewater in voorraad voor het komende jaar!

  Waren vanmiddag ook even waar de vulkaan één van zijn meerdere lava-vingers opstak tegen de weg LP 212 . Prachtig die waterdampen! En ja, méér dan tragisch voor de omwonenden…

  Op de terugweg naar huis via de geimproviseerde weg over de vulkaanstroom van Laguna richting Los Canarios. Maar gek genoeg voelde het niet als een donker en onvoorspelbaar maanlandschap, maar leek het of we in een soort van sprookjesland reden met overal wolkjes van warme dampen. Witte Wieven? Nee, Engelenhaar!

  Vanavond lekker de pelletkachel aan!
  En dan maar even kijken waar hier nog pellets te krijgen zijn op het eiland.
  Tips heel welkom en zo niet, weer een mooi tripje in het vooruitzicht naar inkopen van de pellets bij Leroy Merlin op Tenerife… Ook op zoek? Meld het ons en we nemen een paar zakken voor je mee!

  Natte en vooral warme groet vanuit de Zuidas!
  Ada & Heymen

 7. Ja dat is wel even wat anders dan alle zonneschijn, maar wel goed voor de doge natuur en het restant van de vulkaanrestanten. Zo heeft alles zijn nut en charme. Alvast Fijn Feestdagen en een Heel Goed en Gelukkig 2023 zonder natuurrampen,
  Groeten uit het ook natte Nederland.

 8. Siepko,
  jammer eigenlijk dat het natuur geweld zulke prachtige foto’s opleveren !
  Ingrid.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven