Vulkaanroute geopend voor wandelaars

In het prestigieuze tijdschrift Science is een artikel verschenen waarin wetenschappelijk wordt onderbouwd dat het vulkanische bouwwerk van Cumbre Vieja op lange termijn mechanisch stabiel is, ongeacht de vulkaan-structuur-kenmerken die verband houden met de recente uitbarsting van Cumbre Vieja in 2021.

Hypothese ontkracht
Kleine toelichting voor de niet vulkanologen: De publicatie gaat over de gehele Cumbre Vieja en is een reactie op een hypothese van twee geologen uit Engeland die meer dan tien jaar geleden beweerden dat de westelijke flank van de Cumbre Vieja bij een volgende eruptie in de oceaan zou kunnen afglijden.

De tsunami die daarvan het gevolg zal zijn, zou volgens de twee wetenschappers de oostkust van het Amerikaanse continent kunnen verwoesten. Deze hypothese zorgde voor onrust onder de bevolking.

Niks aan de hand wordt er in de laatste wetenschappelijke publicatie uitgelegd. De Cumbre Vieja is stabiel en vormt geen gevaar.

 

Vulkaanroute geopend
Sneller dan verwacht lijkt het eiland zich te herstellen. Het openen van de vulkaanroute over de beruchte Cumbre Vieja lijkt een kleine stap maar is er een van formaat. Het betekent dat de meeste wandelgebieden weer geopend zijn op La Palma.

Het startpunt is alleen nog te bereiken via de oostkant. Rij over de LP-301 omhoog en begin te wandelen bij de brandgang van de Birigoyo. De wandeling gaat over meer dan 200 vulkanen. Met een gemiddelde van iedere 50 jaar een eruptie wandel je hier over historisch nieuw land.

Werkzaamheden aan de weg
De werkzaamheden boven op de lavastroom om een weg aan te leggen van Tazacorte en Laguna naar Las Norias gaat voortvarend. In juni kan iedereen gebruik maken van de verbinding tussen LagunaTazacorte en het gebied Las Manchas en El Remo. Het blijft dan nog even eenrichtingsverkeer met aan beide kanten een stoplicht totdat ook de andere rijrichting gereed zal zijn.

Het openen van de weg betekent een enorme verlichting voor alle bewoners van Las ManchasJedey en Los Canarios. Waar je nu twee uur over doet om vanuit het westen naar Las Manchas te rijden, ben je er straks vanuit het Dal van Aridane in 15 minuten. Ook zijn dan Playa Charco Verde en de restaurantjes van El Remo bereikbaar en kunnen we weer een visje eten terwijl de zon langzaam achter de horizon verdwijnt.

De bewoners en badgasten van Puerto Naos moeten nog even wachten voordat ze kunnen terugkeren. Er zijn in de populaire badplaats een groot aantal meetpalen geplaatst om de hoeveelheid CO2 in de lucht te controleren. Er worden geen onnodige risico’s genomen. Iedereen kijkt er naar uit dat ook deze badplaats weer open zal gaan. Niemand weet hoe lang dat nog gaat duren.

Kuuroord en extra lange dijk
La Palma zou La Palma niet zijn als er geen plannen zouden worden gemaakt voor de verre toekomst. Er is een plan, niemand weet eigenlijk waarom, om de dijk van haven in Tazacorte nog langer te maken. En voor het realiseren van het kuuroord Fuente Santo is een budget vastgesteld van 8 miljoen euro.

Iedereen die denkt het daarvoor te kunnen realiseren wordt gevraagd zich te melden. Het kuuroord zal worden gebouwd op de zuidspits van de Cumbre Vieja, een van de meest vulkanische gebieden in de wereld. Met een gemiddelde van iedere 50 jaar een eruptie kunnen we daar in ieder geval de komende halve eeuw van gaan genieten.

Bron: eltime Foto´s : La Palma Wandelen

Lees meer over de Vulkaanroute op La Palma

4 gedachten over “Vulkaanroute geopend voor wandelaars”

 1. Wat fijn dat er allerlei positieve ontwikkelingen gaande zijn op het eiland! Hopelijk kan Puerto Naos snel weer open. Wat een ellende voor de bewoners daar. Wij hopen in de zomer ook weer naar la Isla Bonita toe te komen en kijken elke keer uit naar je berichten met updates Siepko!

 2. Bedankt weer voor deze update Sypko! Terwijl duizenden op zondag 24 april in stress en ellende hun vlucht vanaf Schiphol probeerden te halen vertrokken wij uiterst relaxed vanaf een heel rustig, haast uitgestorven, Düsseldorf. We hebben weer genoten van La Palma, en de kinderen wilden ook nog niet naar huis! De terugreis met Ryanair naar Barcelona en 2,5 uur later door naar Keulen ging perfect, een aansluiting die ik iedereen kan aanraden.

  Het verraste mij om te zien dat de vulkaan nog altijd gassen / rook uitstoot. Aan het na puffen van het enorme geweld waarmee hij ontstond. Een zeer indrukwekkend aanzicht zo op de flank van de Cumbre Vieja.

  Het verlengen van de dijk bij Tazacorte kan ik ergens wel begrijpen; zeker voor kleine kinderen is het achterste deel van het strand nu ideaal met de kalme zee, nauwelijks stenen en een heel vlak aflopend strand ver het water in. Het was voor onze kinderen ideaal. Dat stuk wordt dan groter.

  Een budget van 8 miljoen voor een kuuroord met een afschrijvingstijd van 50 jaar, dat is dan dus een afschrijving van € 160.000 / jaar. Verdien het maar eens terug ;). En allicht eerst eens iets afmaken voor ze nieuwe projecten beginnen? Ligt ook nog een leuk projectje midden in Puerto de Tazacorte te wachten op een bestemming…

  Allicht dat we volgend jaar in de meivakantie weer afreizen naar dit heerlijke eilandje!

 3. Leo Sorber

  Ik ga over twee weken weer naar La Palma. Is het mogelijk om een begeleide wandeling te maken naar de laatst uitgebarsten vulkaan?

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven