El Paso kijkt terug op twee enerverende dagen

Twee dagen na de brand in El Paso is de wind gaan liggen, de temperatuur gedaald en kleurt de hemel blauw.

De plaatselijke kranten kijken terug op twee enerverende dagen. Een verkorte weergave van het nieuws.

Grote verliezen
Volgens de tellingen van de gemeente El Paso en Los Llanos zijn er meer dan 50 woningen door de brand getroffen, ook zijn er dieren verloren gegaan.

Verwoestende kracht van het vuur
De hittegolf waarbij de temperatuur steeg boven de 40 graden en de harde wind hebben zware verliezen veroorzaakt in de bananen- en avocadoproductie in het Dal van Aridane. Het goede nieuws is dat er tijdens de brand niemand gewond is geraakt.

Een aantal bewoners hebben hun huis verloren, tot de grond toe afgebrand door het vuur. Anderen verloren hun middelen van bestaan, het land waar ze hun vee hielden. Gewassen, bananen of avocadobomen, fincas waar niets meer van over is.

Foto: Eltime.es

Burenhulp
Eustaquio, 86 jaar, heeft nooit kunnen bedenken dat het vuur zich zou verspreiden over een rotsachtige terrein met weinig vegetatie. De oude Palmero wist zijn huis met behulp van buren te redden. Negen van zijn kippen kwamen om door de rook, zijn twee schapen hebben het overleefd.

Eusaquio betreurt het dat grote delen van het land niet meer door de jongere generatie wordt bewerkt en onderhouden waardoor het vuur, geholpen door de wind, snel kon oprukken.

Vele bewoners beleefden een angstige nacht waarbij hij de buren en de buren hem hebben geholpen om de situatie onder controle te krijgen. Het vuur verwoestte zijn gereedschapskamer en bereikte de deur van zijn huis en de ramen.

Miguel
Ook Miguel is van mening dat de dorre vegetatie op verlaten percelen het vuur heeft geholpen om zich snel te kunnen uitbreiden. Vroeger werden de amandelen geoogst en het land vrij gemaakt om ze te verzamelen, dit wordt nu niet meer gedaan.

Miguel wijst ook op de solidariteit van alle buren, die ondanks het feit dat ze geen waterleiding of elektriciteit hadden, alle middelen waarover ze beschikten, hebben aangewend om alle huizen in het gebied te verdedigen.

Klimaatsverandering
Door de brand op La Palma en de natuurrampen van de afgelopen maanden in Europa en daar buiten ben ik sterker als ooit te voren tot de conclusie gekomen dat we haast moeten maken met de energietransitie. De verandering van het klimaat lijkt in een stroomversnelling te zijn gekomen.  De energietransitie is onvermijdelijk, we hebben geen dag te verliezen.

Bron en foto`s met dank aan: ElTime

8 gedachten over “El Paso kijkt terug op twee enerverende dagen”

 1. Monica Peeters

  Mee eens, veel meer zorg voor de natuur!!
  Erg zorgelijk..
  Gr. Monica Peeters

 2. Oei..wat erg deze berichten. Lieve mensen van la Palma, sterkte. ..als er een hulpactie komt…laat het weten, wij houden van la Palma en hopen weer te komen in het nieuwe jaar

 3. Peter de Ligny

  Tragisch wat er is gebeurd. Ik wens iedereen veel sterkte. Op de constatering dat dit alles het gevolg is van klimaatverandering wil ik toch enige nuance aanbrengen, dat verband wordt wat mij betreft te snel gelegd en heeft ook een gevaarlijke kant. Hier in NL wordt alles volgepropt met windmolens die ons moeten gaan ‘redden’ Ik moet er niet aan denken dat deze landschapsvervuiling het mooie eiland gaat verknallen, met de argumentatie dat dat CO2 reductie bewerkstelligd. Onder het mom dat de aarde moet worden gered worden prachtige landschappen volgebouwd met windmolens en zonnepanelen. Wij mensen denken met voorkomen te kunnen genezen, daar waar we onze energie beter kunnen steken in het bestrijden van datgene wat onherroepelijk op ons afkomt.

 4. Bert Oostindie

  Dag Siepko, Je beschrijft dramatische ontwikkelingen en trekt een belangrijke conclusie. Bij mijn vorige mail brandde de volgende vraag al op mijn lippen. Ik kom al jaren op La Palma en zie slechts enkele windmolens en nauwelijks zonnepanelen en dat op een eiland met zo’n enorme potentie op dit punt. Ik hou enorm van het landschap van La Palma, daarom komen we er, maar denk dat door slimme plaatsing windmolens en zonnepanelen het landschap niet hoeft te ontsieren. Ik vind bijvoorbeeld de met doek overdekte en waterslurpende bananenplantages een veel grotere aanslag op landschap en milieu.
  We zijn ons er van bewust dat we door te vliegen sterk bijdragen aan de klimaatverandering. De vele toeristen die naar La Palma komen laten een grote voetafdruk achter. Afgezien van de urgentie die wereldwijd blijkt: extra reden om te zoeken naar compensatiemogelijkheden. Een donatie aan Trees for All is niet meer afdoende.
  De vraag die op mijn lippen brandde. Zou je in je volgende nieuwsbrief iets kunnen vertellen over de energietransitie op La Palma?
  Met vriendelijke groet,
  Bert Oostindie

  1. Siepko, deze pagina zou een goede start zijn om wat meer informatie te vinden over een “transitie” die geen transitie is bureaulesswatts.nl

 5. Jan de Kok

  Ik ben het met Peter de Ligny eens, Windturbines kunnen de Klimaatsveranderingen niet helpen als er in China en India 600 nieuwe kolencentrales gebouwd worden, Ik heb de pech dat er 80 extreem grote windturbines letterlijk in mijn achtertuin geplaatst zijn, de eerste op een paar honderd meter afstand, in andere landen is aangetoond dat de dieren ernstig ziek worden op een te korte afstand, Dat is natuurlijk niet anders voor mensen, Ook de belachelijk overdreven verlichting past meer in Las Vegas, En het zou voor mij een reden zijn om NIET meer naar La Palma te gaan, waar ik al 25 jaar met veel plezier kom, Overigens ben ik een Groot voorstander van Zonnepanelen en Solar boilers, dus niet tegen groene energie.
  De bananen horen bij La Palma, daar kun je net als het zwarte zand op het strand aan wennen

 6. De foto’s, deze raken mij zeer.
  Ook hoe jij deze tragedie verwoordt.

  En inziet dat je nooit nalatig kan zijn, wonend in zo’n wonderschoon natuurgebied.
  Een les voor de jongere generatie ook.
  Ook dan kan het gebeuren, zoals Eustaquio vertelde, gelukkig greep het vuur minder snel
  om zich heen.

  Groene energie, hoe sneller hoe beter ! Windmolens op zee. Ik zie ze vanuit mijn raam
  op zee. En inderdaad liever niet op land.

  Ingrid.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven