De tijd vliegt op La Palma

De tijd vliegt, we zitten alweer in de maand september. Het leven komt op La Palma na de vakantiemaand augustus langzaam weer op gang.

Voor de zomer van start ging heb ik nog met vrienden getoost op een goede zomer. Een goede zomer is een rustige, niet te hete zomer met veel tijd om elkaar te ontmoeten aan de kust, op het strand en op de terrassen.

Deze week werd er elke avond om 7 uur een mis gehouden in het kerkje Virgen del Pino in El Paso voor de getroffen bewoners van de brand.

Zacht zomers weer
In de eerste week van september kijk ik terug op een maand met zacht zomers weer waarbij de temperatuur niet boven de 28 graden kwam. De perfecte klimatologische omstandigheden om je lekker te voelen met koele nachten en zomerse dagen. Het was gezellig druk aan de kust en op de stranden.

Sigarettenpeuk
Een perfecte zomermaand behalve die drie beruchte dagen die letterlijk roet in het eten gooide. De temperatuur steeg tot boven de 40 graden, de luchtvochtigheid daalde tot onder de 20 % en de wind begon stevig te waaien. Een uit een autoraam geworpen sigarettenpeuk was naar alle waarschijnlijkheid de oorzaak van een heftige brand in El Paso.

De wind joeg het vuur enkele malen over de weg richting de kust. De kracht van het vuur was zo groot dat brandweermannen die het vuur aan het opwachten waren aan de doorgaande weg bij het voetbalstadion van El Paso moesten wegduiken voor de vlammen en zich in veiligheid brachten door onder de brandweerwagen te duiken.

Bewoners uit het dorp brengen etenswaren en huisraad naar het kerkje.

Inzamelactie
Voor de bewoners die door de brand zijn getroffen is een inzamelactie gestart. Kleding, beddengoed, huisraad en ingeblikt en gedroogde etenswaren worden tegen het vallen van de avond naar het kerkje Pino de la Virgen gebracht. Toen we vroeg in de avond langs het kerkje wandelden, stonden de stoelen voor de mis van zeven uur al klaar.

Het vuur is geblust, de brandweermannen zijn van de schrik bekomen en het leven gaat weer verder. Een greep uit het nieuws deze week.

Weeknieuws
De werkzaamheden aan de ringweg van Tazacorte zijn weer van start gegaan. De weg en de tunnel zijn visueel vanuit het dorp niet meer zichtbaar. Op de 200 meter lange tunnel is zand gestort en worden bananen aangeplant om de infrastructuur, die het centrum van Tazacorte van zwaar verkeer zal verlossen, te camoufleren.

De werkeloosheid begint op La Palma te dalen. In augustus vonden 598 werklozen een baan op het eiland.

De eilandbewoners laten zich massaal vaccineren tegen covid-19. 80% van de doelpopulatie is volledig gevaccineerd. De gezondheidsdienst verwacht tegen het einde van de maand 85% te halen.

Ondertussen bevochtigd de wolkenwaterval de pijnbomen op de Cumbre Vieja,

In totaal 642 producenten hebben een subsidie ontvangen voor herstructurerings- en moderniseringswerkzaamheden. Het doel van deze landbouwsubsidie is om de kwaliteit, diversiteit en de biologische productie te verbeteren en te voldoen aan de door de Europese Unie gestelde eisen.

De driedaagse hittegolf heeft schade veroorzaak aan de malvasía-wijngaarden. De oogst van de edelzoete dessertwijn Malvasia zal dit jaar 90 % minder bedragen.

Het Love Festival vindt plaats in september met muzikale optredens en workshops. De culturele agenda begint weer vol te lopen met activiteiten.

Bron: El Time Tekst: Siepko Foto´s: La Palma Oceaanzicht

5 gedachten over “De tijd vliegt op La Palma”

 1. Gelukkig gaat het de goede kant op!! Het mooie eiland en bewoners verdienen dat ook! In november gaan we weer 3 weken genieten en kunnen vliegen met Transavia…

 2. Nog 52 dagen, dan vliegen we weer naar dit stukje paradijs in de Atlantische oceaan…

 3. Peter Berkvens

  Met belangstelling lezen wij hier het Nieuws uit La Palma. Daarvoor dank.
  Peter Berkvens
  Veere, Nederland

 4. Filip Winderickx

  Dag Siepko en Marjan. Goed te vernemen dat na de hevige branden, het gewone leven en de zachte zomer hernomen zijn in La Palma. Dat de branden wellicht door een weggeworpen sigaret zouden ontstaan zijn, is zo stom, maar het verwondert mij eerlijk gezegd niet. Tijdens onze wandelingen door de prachtige natuur in juli, zagen we helaas regelmatig een peuk liggen tussen de droge dennennaalden. We dachten ‘dit kan ooit eens ernstig fout gaan’… Jammer genoeg werd onze vrees al heel snel realiteit blijkbaar… Hopelijk moet het nooit meer gebeuren en blijft enkel nog een nare herinnering over. La Palma met al zijn lieve mensen verdient alle goeds!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven