La Palma the day after

Vierentwintig uur na het ontstaan van de brand in El Paso ronken de helikopters met waterzakken nog altijd boven mijn hoofd.

´Zijn we niet te vroeg met opruimen?`, vroeg Marjan tijdens het schoonmaken. ´Ben nog altijd gespannen`, voegde ze daar aan toe. ´Heb je daar geen last van?`

Positieve kijk
Op deze vraag moest ik heel lang en heel diep nadenken: wat voel ik eigenlijk? ´Ik voel helemaal niks`, was mijn antwoord. Ik heb blijkbaar een rotsvast vertrouwen dat op La Palma alles goed komt. Deze zorgeloze positieve kijk op de toekomst is aangenaam maar heeft ook zijn nadelen.

Voorbereiding een nul
Met al dat vertrouwen dat het ons wel niet zal overkomen heb ik voor de zomer niet de brandbare struiken gekortwiekt en  zelfs bomen aangeplant binnen een straal van 15 meter van ons huis. De zagen om bomen in de buurt van ons huis in geval van een naderende brand om te zagen waren bot. En hoe veel jaren ben ik al niet van plan om een generator te kopen in het geval de elektriciteit uitvalt en blussen met de tuinslang niet lukt? Mijn voorbereiding op het vuur was zwaar onvoldoende. We zijn de dans ontsprongen.

Het vuur houdt van La Palma
La Palma is heerlijk, het vuur houdt van ons eiland en smult er van. Ieder jaar staat er wel ergens een stuk eiland in de fik. We hebben het er dit keer zonder schade van afgebracht. Ik zal me moeten voorbereiden op de toekomst, het vuur zal terugkeren alleen weten we niet wanneer.

Restaurant Tasca Catalina is wonder boven wonder bespaart gebleven.

Extreem
Niet eerder kwam het vuur onder zulke extreme omstandigheden, met temperaturen van boven de 40 graden en een met windvlagen tot 80 kilometer per uur in het dichtbevolkte gebied van de Valle de Aridane. Het is de nieuwe realiteit. We zullen ons moeten aanpassen aan het veranderende klimaat.

In ongeveer 2 uur tijd heeft het vuur een afstand afgelegd van 10 kilometer. Het zwartgeblakerde land bevindt zich in een brede kloof waar de wind werd opgestuwd tot grote hoogte.

Morgen
Ik ben vandaag nog niet verder gekomen dan een rondje door de buurt. Onverklaarbare wonderen zijn er ook. Restaurant Tasca Catalina bij ons om de hoek bevindt zich in het getroffen gebied maar is volledig gespaard gebleven

Met de eigenaar Miguel heb ik een glaasje water met prik gedronken op de veranda met zicht over een zwarte omgeving. ´Vandaag blijven we gesloten`, vertelde hij mij.` ´Morgen gaan we weer open.`

Tekst en Foto`s: Siepko Wenning

Kijk voor meer foto`s: FOTOVERSLAG BRAND EL PASO 2021

8 gedachten over “La Palma the day after”

 1. Lieve Marjan en Siepko. Wat zullen dat angstige momenten zijn geweest. Ik ben 1 keer op La Palma geweest toen het brandde en de hemel ‘s avonds rood kleurde… Ik vond het heel akelig. Gelukkig is het voor jullie goed afgelopen. En het eiland was nog zo mooi deze winter… Liefs en veel moed bij de schoonmaak.

 2. Marjan en Siepko wat geweldig dat jullie er zo vanaf gekomen zijn ik ben heel blij voor jullie en voor mijn La Palma (ons Paradijs) !

 3. Tjoe, wat heftig allemaal. En wat een wonder dat jullie erger bespaard is gebleven. De nieuwe realiteit schreeuwt inderdaad om de maatregelen die je beschrijft, toch te nemen. Dan komt alles uiteindelijk toch nog goed. Sterkte Siepko, Marjan en Mees.

 4. Oei… Dat klinkt heel eng… ik hoop heel hard dat er toestand stabiliseert. We wensen jullie het beste! Toch maar die nodige maatregelen nemen inderdaad.
  Mijn hart bloedt ook als ik zie wat een ravage dit is voor de natuur… En dat op dit wonderlijke paradijs…

  Wij komen normaal gezien zondag toe en verblijven in een huisje regio tijarafe. Lees ik het goed dat echt alle wandelroutes dan verboden zijn? Kan je dan bv ook niet meer de kleine korte wandelingetjes doen vanuit la cumbracita en in het laurierbos enzo denk je?

 5. Helen Hordijk

  Dappere mensen!!! Het ziet er vreselijk en gehavend uit! Gelukkig zijn jullie gered en jullie huis niet beschadigd! hoera hoera hoera!!

 6. Marc Smout

  Heel hard om naar te kijken ! Ik wens jullie en de andere inwoners veel moed toe om de schade te herstellen. Tegelijkertijd ben ik er van overtuigd dat jullie de innerlijke kracht hebben om de vroegere pracht terug te brengen .

 7. Johan Morren

  Blij te lezen dat jullie ongedeerd zijn en jullie huisje niet in vlammen is opgegaan. Erg jammer voor de getroffen gezinnen die hun huisje verloren zijn. Maar ik ben er zeker van dat de solidariteit ginds ook zo groot zal zijn als hier in België en Nederland na de overstromingsramp.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven