Zomerhuisjes op het strand worden afgebroken

Wie droomt er niet van een eigen huisje aan zee?

Op La Palma was deze droom eenvoudig te realiseren. Je koos een aantrekkelijk strand en bouwde daar een eenvoudig zomerverblijf. De ene bouwde een simpel huisje van hardboard en wat planken, de andere maakte er een zomerpaleis van. Veel meer dan een dak, een bed en een barbecue heb je in de zomer niet nodig.

Puntalarga (foto: Eltime)

La Costa
De gemeente gedoogde al die huisjes aan zee, de kans was immers groot dat ook de burgemeester er de zomerdagen doorbracht.

De burgemeester heeft veel te zeggen over de gemeente maar niet over de kuststrook van 50 meter breed vanaf de oceaan landinwaarts. Het is de overheidsinstelling La Costa (de kust) die regeert en bepaald aan de kust. Zelfs de burgemeester moet buigen voor de oppermachtige mannen en vrouwen van La Costa.

La Costa is onverbiddelijk en besloot in 2002 dat alle bouwwerken die in de kuststrook zijn gebouwd moeten worden afgebroken. Het gaat om de stranden Puntalarga en El Faro in het zuiden van La Palma. De bewoners stapten naar de rechter maar die kende geen pardon.

De gevreesde brief van La Costa is onder de deur door van de zomerhuizen geschoven. In de brief staat te lezen dat de eigenaren van de 50 hutten in Puntalarga en El Faro binnen tien dagen moeten worden ontruimd.

El Faro (foto: minube)

Onrechtmatig
La Costa vordert het “onrechtmatig in gebruik genomen” openbaar domein terug. De gebouwen moeten worden afgebroken en het terrein moet in de oorspronkelijke staat worden teruggebracht.

In de brief gericht aan de zomerbewoners laat La Costa ook een vriendelijk kant van zijn beleid zien. La Costa zal voordat een bulldozer het zomerbouwerk aan de kant schuift de bewoners eerst om toestemming vragen.

Wanneer een bewoner geen toestemming geeft, zal dat worden beschouwd als verzet en zullen de kosten voor afbraak en het verwijderen van de overblijfselen in rekening worden gebracht ten laste van de eigenaar van het zomerverblijf.

Bron: prensa La Palma
Gerelateerde artikelen: stranden van La Palma

2 gedachten over “Zomerhuisjes op het strand worden afgebroken”

  1. Weer zo’n mooi verhaal. En wat een bizar slot. Goed bezig Siepko.

  2. Dick Siesling in Tazacorte

    Hallo Siepko,

    Hoe lang blijven die huizen nog staan…1 of 2 of 5 jaar Ik moet eerst zien. Dat duurt even…..

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven