Stranden van La Palma klaar voor de zomer

De zee geeft en neemt. In de winter neemt de zee het zand van enkele stranden op La Palma mee en legt het verdwenen strand in de zomer weer terug. Een prachtig gegeven waardoor er in de zomer altijd zand op het strand ligt, badgasten zacht kunnen liggen en kinderen kuilen kunnen graven.

Een hap eiland
Helaas, de zee houdt zich niet altijd aan de regels. De oceaan kan in de winter onstuimig tekeer gaan. De golven rollen over het strand en beuken met groot geweld tegen de steile rotskust. Soms neemt de oceaan een hap van het eiland om daarna nooit meer terug te geven.

Playa Zamora
Het strand Zamora in het zuiden van La Palma was jarenlang gesloten omdat de trap die toegang gaf tot het strand was weggeslagen door een of meerdere golven.
Om de toegang tot Playa Zamora te herstellen moest de gemeente diep in de buidel tasten.

Het herstellen van de toegang tot het strand heeft drie jaar geduurd en 700.000 euro gekost. Daarvoor is niet alleen een betonnen trap gemaakt, maar is ook de steile rotswand die grenst aan het strand handmatig schoongemaakt. Een netwerk van roestvrij stalen ringen werd geïnstalleerd in de bergwand waarover vervolgens een ijzeren net is gespannen. De kans dat je tijdens het zonnebaden wordt geraakt door rollende stenen is hierdoor vrijwel uitgesloten.

Het strand werd heropend door de burgemeester van Fuencaliente en de president van La Palma.

Strand van Tazacorte
Ook de gemeente Tazacorte heeft het strand gereed voor de zomermaanden. De oceaan heeft de afgelopen wintermaanden een deel van het strand meegenomen en op een andere plek weer afgeleverd. Brommende bulldozers waren de afgelopen week druk in de weer om het zand terug te brengen naar het noordelijke deel van het strand van Tazacorte.

Na het eten van een visje op zondagmiddag op de boulevard van Tazacorte, met de weekendeditie van de El Pais in mijn tas, wilden we nog even rustig uitbuiken op het strand. Nadat de parasol was opgezet en we ons overgaven aan het rustgevende ritme van de branding, werden de motoren gestart van de graafmachines.

Tot ver in het weekeinde wordt er op La Palma gewerkt om de stranden gereed te maken voor de lange zomer die op het punt staat om te beginnen.

Bron: Eltime Foto: La Palma Oceaanzicht en S.Wenning
Gerelateerde link: Stranden La Palma

4 gedachten over “Stranden van La Palma klaar voor de zomer”

  1. Kan niet wachten! Zitten er sterk over te denken om eind september / begin oktober toch weer twee weken te gaan…

  2. John Winkel

    Mooi, dat ze het strand op orde hebben gemaakt voor ons, ze wisten dat we weer zouden komen, klantenbinding.
    John

  3. Als je van strand en kuilen graven houdt is dit toch wel extreem genieten.

  4. Egbert en Gerry Delfos

    Bedankt voor jouw verslag dat wij steeds waarderen. Wij hopen komend najaar weer naar het prachtige natuureiland La Palma te kunnen reizen. Wij doen dit weer vanaf ons Kreta -rustig deel- via familiebezoek in Nederland. Een soort hoppen dus voor 70-ers. Een ervaring maar wij spreken gelukkig de talen redelijk. Groeten momenteel uit fris Nederland. Saludos.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven