De snuitkever bedreiging landbouw La Palma

La Palma is uitsluitend per boot of door de lucht te bereiken. Het enige zoogdier dat op La Palma van oorsprong thuishoort is de vleermuis. De vleermuis kan vliegen, voor alle andere zoogdieren was de reis over zee te ver om zwemmend te overbruggen.

Alle zoogdieren, behalve de vleermuis, zijn bewust of per ongeluk op La Palma geïntroduceerd. Niet alleen verschillende soorten zoogdieren, ook uitheemse planten en insecten hebben op het eiland een aantrekkelijke biotoop gevonden.

Snuitkever Pagiocerus frontalis Fabricius (Foto: Javier E Mercado)

Ambrosiakever
Om er voor te zorgen dat er geen nieuwe indringers het eiland bereiken zou je alle inkomende goederen moeten controleren, een vrijwel onmogelijke opgave.

Onderzoekers zijn op La Palma een populatie ambrosiakevers tegengekomen. Deze zwarte kever is waarschijnlijk als verstekeling op een jonge avocadoplant naar La Palma gereisd. De snuitkever Pagiocerus frontalis Fabricius vormt een bedreiging voor de landbouw.

De plaaggeest voor de landbouwers is ongeveer 2,5 mm lang, 1,5 mm breed en donkerbruin of zwart. In Latijns-Amerika is de ambrosiakever een ernstige plaag waar het tot 50 % van de oogst kan vernietigen.

Bovenaanzicht (b) en zijaanzicht (b) van Pagiocerus frontalis (Fabricius, 1801). Geïnfecteerde avocadopitten (c) en (d). Foto`s: Rafael Garcia/ JR Pedrianes

Avocadoboom
Het is vooral de avocadoboom waarop de snuitkever het heeft gemunt. Ook de unieke laurierbossen op La Palma zouden ten prooi kunnen vallen aan het onlangs geïntroduceerde insect.

Volgens onderzoekers moet de ambrosiakever op de lijst Catalogus van invasieve uitheemse soorten worden opgenomen en verklaart La Palma vandaag nog de oorlog tegen de snuitkever Pagiocerus frontalis Fabricius.

Bron: El dia

2 gedachten over “De snuitkever bedreiging landbouw La Palma”

  1. Ferd en Brigitte

    Ach nee, wat een ramp voor La Palma!
    Hopelijk zijn ze te bestrijden, die laurier bossen mogen toch niet verloren gaan, eeuwig zonde.
    En ook heel erg sneu voor iedereen die avocado’s teelt.

  2. Als we ooit nog toegelaten worden op La Palma, wat doen we dan Siepko? Voet erop? Of is dat te wreed?

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven