Harde wind en woestijnzand op La Palma

Hou deuren en ramen gesloten, en dan nog waait fijn woestijnzand door de kleinste kieren naar binnen.

De bergen en zelfs de oceaan lijken te zijn verdwenen. Ze gaan verscholen achter een grijze wolk van zand uit de woestijn.

Santa Cruz gehuld in een wolk zand uit de woestijn.

De wind waait stevig en haalde vannacht in het westen van La Palma snelheden tot 165 kilometer per uur.

Het luchtruim boven de Canarische Eilanden is vanwege het slechte zicht deze middag gesloten. Onze zoon die een dagje overkwam naar La Palma, mist morgen zijn praktijkles aan de univesiteit van Gran Canaria. Aankomen en vertrekken van het eiland is op dit moment geen optie.

Ook wandelaars zijn vandaag beperkt in hun bewegingsvrijheid, alle wandelpaden op het eiland zijn gesloten. Er blijft niet veel over dan de boulevard in Tazacorte en Los Cancajos. Tien keer heen en weer en je hebt een kleine 10 kilometer in de benen.

Schade is er ook: in Los Llanos is een lantaarnpaal omgevallen. Boven op de Caldera is de spiegel van de telescoop Magic beschadigd.

Voor de landbouw is na de droogte de wind die grote schade veroorzaakt aan de geplande oogst. De fincas liggen bezaait met avocados en bananen.

Schade aan auto`s bij Hotel Sol, Puerto Naos.

En wie betaalt de schade aan je auto wanneer je deze hebt geparkeerd ter hoogte van Hotel Sol en de wind de naastgelegen muur op je voertuig blast?

Maak je geen zorgen over La Palma. We hebben hier voor grotere vuren gestaan.

Tekst: S.Wenning Foto: Eltime/ElDiario
Gerelateerde links over het weer

9 gedachten over “Harde wind en woestijnzand op La Palma”

 1. Dat klinkt echt heel heftig! Sterkte met de wind en de aanhoudende droogte in het westelijk deel.

 2. Arie en Ronnie Groeneweg

  Dan wachten wij nog een dag in Amsterdam en komen jullie morgen geestelijk ondersteunen.

 3. Annemarieke Verheij

  Sterkte met het zand! Die fijne korrels gaan echt overal in en tussen zitten.

 4. Hier in Nederland ook niet veel beter, laatste weken veel stormen met de nodige schade en veel regen. Vandaag wel 31 mm regen gevallen. De hulpdiensten moesten vandaag wel 400 in actie komen na schademeldingen. En dan de temperatuur, veel re hoog voor de tijd vh jaar. Als de slootjes vd zomer wel eens droog stonden, nu puilen ze bijna uit.

 5. Was erg heftig die nacht. Alles begon te rammelen, te bonken en te schuiven. Huis heeft het goed gehouden, maar de tuin was een ravage. Halve dag bezig geweest met puinruimen en takken afzagen van de palmboom, die tegen je hoofd zwiepten. Vandaag zit alles onder een dikke laag zand. Onze witte huurauto is geel. Vraag me af hoe gasten van het hotel hun auto moeten schoonspuiten. Onze buurman kwam ons waarschuwen dat we niet de weg op moesten gaan vanwege omvallende muren rondom bananenplantages. Zo eerst maar eens de auto schoonspuiten!

 6. Sterkte voor alle inwoners en de mensen die momenteel op La Palma verblijven. Zag dat ook op de andere eilanden het heftig is. Hoop dat het spoedig weer over is.

 7. Aiai! Dat wordt straks ook nog flink poetsen dus… Hier ook weer een lekker windje. Zijn nog niet van de lekkage af, zolang het waait en regent. Maar we zijn niet de enige: vanmiddag stonden er in de bieb ook talloze emmers… Ach, het zonnetje zal binnenkort wel weer schijnen!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven