Klassieke muziekfestival op La Palma

Volgens het programmaboekje van het klassieke muziekfestival La Palma is Jan Lisiecki een van de beste pianisten van de wereld.

Afgelopen weekeinde gaf hij een concert in het Theatro Circo de Marte in Santa Cruz. Het voormalige pand waar in het verleden hanengevechten plaats vonden is enkele jaren gelden omgebouwd tot een chic theater.

De Yamaha concertvleugel op het podium van Circo de Marte.

Moest je het eerste jaar na de opening van Circo de Marte nog naar Santa Cruz reizen om een kaartje te bemachtigen, tegenwoordig kan via het internet een entrada worden gekocht. Voor 10 euro per persoon zaten we eerst rang op het balkon met zicht op een zwart glimmende Yamaha concertvleugel. Voordat de meesterpianist het podium betrad, had ik alle tijd voor zomaar wat gedachten.

Wat vindt de pianist Jan Lisiecki van deze Yamaha concertvleugel? Had hij niet liever tijdens het concert op een Steinway gespeeld? Is er überhaupt een Steinway piano op het eiland aanwezig? En door wie is de concertvleugel gestemd? Zou daarvoor een pianostemmer van Tenerife zijn gekomen of woont er ook op La Palma iemand met een absoluut gehoor?

De bel ging voor de tweede keer, gekuch, gekraak van een stoel. De lichten in de zaal gingen uit. Een verlegen en ietwat slungelige jongeman kwam het podium opgelopen.

Jan Lisecki maakte een knikje naar het publiek en ging zitten achter het zwart glimmende instrument. Het applaus verstomde.

De drieëntwintigjarige jongeman onderging een gedaanteverwisseling. Op de kruk voor de piano zat nu een meesterpianist. De stilte was intens en eindeloos diep.

Jan Lisiecki rechte zijn slungelige lijf, hief zijn handen en legde deze iets boven de toetsen van de piano alsof hij de smaak ervan in zich opnam.

Hij liet zijn vingers neerkomen op de toetsen waarna hij één werd met de Yamaha concertvleugel en de muzikale hemel boven La Palma zich opende.

Tekst en foto concertvleugel: La Palma Nieuws
Gerelateerde links: acapo.eu/
Theatro Circo de Marte

1 gedachte over “Klassieke muziekfestival op La Palma”

  1. Siepko, Wat heb je het beginmoment van het concert met die ‘gedaantewisseling’ van de pianist prachtig beeldend verwoord!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven