Nieuwe records gebroken op La Palma

We hebben op La Palma weer een aantal nieuwe records te pakken.

Veel inspanning hebben we daarvoor niet hoeven te leveren.

Eilandbewoner zoekt verkoeling in de oceaan. (foto: S.W.)

Record na record
De Canarische eilanden worden ook wel eens de eilanden van de eeuwige lente genoemd, vanwege de stabiele temperatuur. Af en toe breekt er dwars door het lenteweer een korte periode van extreme hitte, wanneer de wind waait en een warme lucht vanaf de Sahara onze kant wordt opgeblazen. Bijna altijd draait de wind na drie of vier dagen en begint opnieuw de lente. Dat is deze keer helaas niet het geval.

Vroeg in de ochtend staat de thermometer al op 27 graden. Daar komen gedurende de dag nog ongeveer 7 graden bij. Veel te warm om te moeten werken.

We hebben drie records gebroken: warmste dag in oktober, langste periode van tropisch weer in oktober en het record van de warmste oktobermaand ooit gaan we zonder problemen halen.

El Puerto de Puntagorda (foto: S.W.)

Hitte
De eilanders gaan gebukt onder de hitte. Er gaat geen gesprek voorbij of er wordt tussendoor een diepe zucht uitgeblazen om aan te geven dat we onder de hitte leiden.

Ondertussen lopen we de kantjes er van af. Ik probeer mijn planten en bomen in de tuin in leven te houden door ze van water te voorzien maar het zware grondwerk stel ik uit zoals ook alle andere werkzaamheden in de buitenlucht.

Ik slaap boven de lakens in plaats van er onder. Het is hier geen lente maar hartje zomer.

Niet alleen buiten, ook in de scholen is de temperatuur tot grote hoogte gestegen. Het is volgens de minister van onderwijs van de Canarische eilanden onverantwoord om les te geven. De kinderen hebben vrij tot maandag. De hoop is dat voor die tijd de wind gaat draaien en de lente weer begint op de Canarische eilanden.

Siepko

Het weer op La Palma

5 gedachten over “Nieuwe records gebroken op La Palma”

 1. John Winkel

  Ik mag het mee beleven in het huisje zonder airco en zwembad. Kwamen voor de lente, maar verblijven in een woestijnklimaat.
  Je kan je website aan de nieuwe realiteit aan gaan passen

 2. Egbert Delfos

  Vanwege de hitte in de echte zomer met 40g op Zuid-Kreta heb ik het woord “overzomeren” voor onze planten. Nu het wat frisser wordt 28gr leven de planten weer op. Gelukkig is er altijd voldoende water uit de bergen.

 3. Monica Peeters

  Dank weer voor een update mbt La Palma.
  Wij zitten momenteel weer op het eiland en we combineren het ook met Nederland.
  Helaas houdt de warmte hier nog niet op (ik vind het zwaar als rossige van oorsprong), maar het is niet anders!
  Gevolgen van de klimaatveranderingen!
  Het is erg zorgelijk allemaal.
  Gedeelde smart is halve smart
  Groeten,
  Monica

 4. Gerrit Willem Arens

  Als het maar in december en januari lekker weer is zijn wij tevreden afgelopen jaar hebben we het niet getroffen een beetje kleur op die witte lichamen kan met een factor 20 geen kwaad. Miep &Wim Arens

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven