De lokaal geteelde aardappel is van goud

De grote supermarkten op het eiland hebben problemen met de aanvoer van aardappelen. De kleine lokale winkels en winkeliers daarentegen beleven gouden tijden met de verkoop van aardappelen die op het eiland zijn verbouwd.

Wat is er aan de hand?
De invoer van aardappels uit Engeland is door de Spaanse regering verboden vanwege de aanwezigheid van de coloradokever.

Limiet
Het tekort aan aardappels heeft geleid tot een fikse prijsstijging. Er zijn bewoners begonnen met hamsteren van aardappels, waardoor het tekort aan aardappelen in de schappen van de supermarkt alleen maar is toegenomen.

De plaatselijke kruideniers hebben daarentegen nog altijd aardappels op voorraad. Een aantal winkeliers heeft wel een limiet gesteld voor de aankoop van de aardappel.

De aardappel staat op de markt van Santa Cruz uitgestald alsof het een exotisch product is. Er worden meer dan ooit aardappels verkocht.

De overdekte markt Recova in Santa Cruz (foto: Johan Morren)

Verkoop aardappels gestegen
“Mensen die vroeger twee of drie goede aardappelen kwamen halen voor de lunch, halen nu zes kilo per keer, ook al hebben we de prijs verhoogd”, zegt de manager van van de overdekte markt Recova in Santa Cruz.

Voor de importstop kostte een kilo aardappelen € 1,70. Wie vandaag een kilo aardappelen koop betaalt een prijs van rond de € 3.

Volgens een marktkoopman hebben de klanten begrip voor de prijsstijging omdat iedereen weet hoe veel werk het is om op het steile eiland La Palma aardappels te telen.

De voorzitter Miguel Martin van de Vereniging van landbouwers en veehouders van Palmera (ASPA), verzekert dat de aardappelteelt op La Palma ook in de toekomst winstgevend kan zijn. Daarvoor is volgens de voorzitter meer planning nodig zodat niet alle aardappelen tegelijk op de markt komen.

Foto EFE / Luis G Morera

Aardappels die uitlopen
Aardappelen hamsteren is volgens Miguel Martin te vergelijken met het hamsteren van toiletpapier in het begin van de pandemie met dit verschil dat je toiletpapier onbeperkt kunt bewaren. Heb je 25 kilo aardappelen gehamsterd, dan moet je ze ook binnen een bepaalde periode opeten, doe je dat niet, dan lopen de aardappels uit en kun je ze weggooien.

Gouden tijden voor de aardappelboer op La Palma maar met een kleine zorg. Er is een tekort aan pootaardappelen voor de volgende oogst.

Bron en foto`s met dank aan: Eltime.es

1 gedachte over “De lokaal geteelde aardappel is van goud”

  1. Heika Smook

    Proberen zoveel mogelijk zelf te verbouwen. Dat blijkt wel weer.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven