De licht ontvlambare Canarische eilanden
De eilanden Gran Canaria, Tenerife en La Palma zijn een kruitvat. Ook deze zomer zijn er records gebroken. Een vergelijkbare ramp als de brand op Maui, waarbij meer dan 100 bewoners om het leven kwamen, is niet ondenkbaar.

Twee derde deel van La Palma is beschermd natuurgebied. De schoonheid van het eiland heeft ook zijn keerzijde, de uitbundige vegetatie maakt het eiland kwetsbaar voor bosbranden.
Vuur
Op Tenerife werden deze zomer de huizen van meer dan 12.000 mensen bedreigd door de brand, meer dan 14.000 hectare pijnbos is veranderd in zwart geblakerd land. Op La Palma werden een kleine tiental huizen verwoest en sloeg het vuur over de rand van de Caldera. Het pijnbos herstelt zich vrij snel en het leven gaat gewoon weer verder. We zijn opnieuw met de staart tussen de benen ontsnapt aan een grotere ramp.
Het ergste van de bosbranden op de Canarische Eilanden moet nog komen, waarschuwen experts.
Manifest
Meer dan 5.000 professionals op het gebied van bosbouwtechniek, landbouwtechniek, diergeneeskunde, landbouw en veeteelt hebben een manifest ondertekend waarin ze waarschuwen dat wanneer er geen actie wordt ondernomen de gevolgen van een volgende brand wel eens veel catastrofaler zouden kunnen zijn.
De kans dat er op hetzelfde moment meerdere bosbranden uitbreken is niet meer ondenkbaar. Branden die kunnen uitgroeien tot megabranden met een ongekende vernietigende kracht voor mensen en infrastructuur. Het is een dreiging die elk jaar dichterbij komt.
Op Gran Canaria zijn er meer dan 40.000 mensen die potentieel gevaar lopen binnen de officieel aangewezen brandgevaarlijke zones.
Landschap veranderen
Het is volgens het manifest geen kwestie van meer vliegtuigen en helikopters, maar van een meer diepgaande verandering. Om de kans op een apocalyptische brand te voorkomen moet het landschap ingrijpend worden veranderd.
Een van de voorgestelde maatregelen om dit te bevorderen is het verstrekken van financiële steun aan agrarische en bosbouwbedrijven, in ruil voor het in productie houden van hun land en het toepassen van duurzame productiepraktijken die de biodiversiteit ten goede komen. Op Gran Canaria is inmiddels een programma gestart waar kuddes geiten de grond vrij houden van brandbare begroeiing.
Veranderingen gaan op de Canarische eilanden traag. Voordat we ons eilandje brandveilig hebben ingericht zijn we heel wat branden verder. Tot die tijd raad ik alle bewoners op La Palma aan om zelf te onderzoeken hoe in geval van een naderende bosbrand het woonhuis kan worden beschermd.
Zelf blussen
We wonen al meer dan twintig jaar op La Palma, ik ben me er na iedere brand op het eiland meer en meer van bewust dat tijdens een volgende brand ook ons eigen huis in vlammen op zou kunnen gaan.
Ondertussen loop ik al jaren te treuzelen en heb ik nog altijd geen enkele actie ondernomen. Ik ben wat dit betreft zelfs trager dan de burocratie op het eiland. De actiepunten zijn daarentegen klip en klaar: organiseer een blusinstallatie met een generator om het huis nat en koel te houden en hak alle bomen om in de buurt van het woonhuis. Vooral dat laatste actiepunt is gezien vanuit emotioneel perspectief moeilijk te realiseren.
Bron: eltime.es
Mijn idee. Ook ik ben bezig een soort sprinkler systeem te ontwerpen dat mijn huis nat houd en gestart kan worden via een schakelaar met een simkaart. Een generator heb ik niet nodig ik heb mijn eigen energie. Problematischer hier zijn mijn buren die hun land niet onderhouden.
Ik woon temidden van de prachtige natuur op Zuid-Kreta. Vanaf mijn eerste bezoek in 1983 heb ik vele malen de eveneens prachtige natuur op La Palma mogen bewonderen. Ik denk dat ik een vergelijking tussen beide eilanden mag trekken.
Voortschrijdend probleem vind ik de degenaratie van de mens als oorzaak van de branden. Zoveel redenen kunnen worden aangevoerd waarom de mens in staat is om zijn leefomgeving en die van zijn medemens te vernietigen. Dus hoe kunnen wij een poging wagen om de voortgaande branden enigszins onder controle te houden.
Voorbeelden van Zuid-Kreta. Iedereen is wettelijk verlicht om de droge grassen etc om zijn woning in mei te maaien.
Iedereen is verplicht om ontdekking van beginnende brand meteen te melden via 199 etc.
Door sociale controle kan een veroorzaker van brand snel worden opgespoord.
De straffen bij veroorzaken van brand zijn hoog. Geldboetes en dat zijn flink, gevangenisstraffen.
Geiten worden ingezet om grassen kort te houden.
Dit zijn maar een paar maatregelen die mij bekend zijn.
Een positief gevolg op Zuid-Kreta is het lage aantal branden, die bovendien razendsnel door de overal aanwezige brandweer worden bestreden.
Daarnaast heeft iedere bewoner buiten de stad een aangesloten tuinslang en Zuid-Kreta heeft ondanks de droogte vanaf april voldoende water.
Toch iets gemist onder de vakantiesteen. Dit is toch wel vrij dramatisch. Is het zo droog/warm geweest? Ik begrijp dat hoe dan ook mensen verantwoordelijk zijn voor de branden.
Elke natuurbrand wordt inderdaad door mensen veroorzaakt. En vrijwel altijd als het heet is, de luchtvochtigheid laag en de wind sterk. Het grootste probleem daarnaast zijn de pijnboombossen die branden als fakkels met een dik naaldentapijt op de bodem. Daar is voor geiten niets te halen.
Ook zaaien de pijnbomen zich in razend tempo uit en groeien ze als kool. Door harde wind kan het vuur zich wel over 100 meter afstand van pijnboom naar pijnboom verspreiden.
Verder zijn er veel landjes die al lang niet meer onderhouden worden, lees gemaaid. Er zou een ondehoudsverplichting moeten komen. En controle daarop…
Plus de overheid zou alle pijnbomen binnen een straal van 100 meter van huizen en dorpen moeten verwijderen. Er blijft meer dan genoeg bos over.