Impact covid-19 op La Palma in cijfers

De eilandregering van La Palma heeft een studie uitgevoerd om de impact te meten van negen maanden covid-19.

Uit de studie blijkt dat de landbouwsector en de overheidsinvesteringen het eiland hebben ondersteund sinds de pandemie. De toeristische sector is vrijwel tot stilstand is gekomen. Het eiland, blijkt uit de cijfers, wordt zwaarder geraakt dan de andere Canarische eilanden.

Plaza de España van Los Llanos

De cijfers
In augustus kwamen er naar La Palma 84,4 % minder buitenlanders naar het eiland. Het lage aantal toeristen is vooral op de arbeidsmarkt voelbaar. De arbeidsparticipatie op La Palma is momenteel 41,60%. In Nederland en België ligt dit percentage rond de 70 %.

Klussen
Terwijl er minder gasten naar La Palma kwamen, werd er flink geklust. Er werd 11,70 % meer cement verkocht in de afgelopen negen maanden. Er ging nog nooit zoveel verf over de toonbank als tijdens de lock-down. De eilandbewoners gingen massaal hun huis van binnen en van buiten verven.

De cijfers spreken voor zichzelf maar hoe gaat het met de bewoners op La Palma?
Mensen zoals Adan, die bij ons wel een een klusje doet, zijn nog altijd druk met het renoveren van badkamers en 1001 andere werkzaamheden. Voor de bananenboeren gaat het leven gewoon verder. Winkels en supermarkten zijn geopend. De meeste restaurants werken op halve kracht.

Thuis met een uitkering
Het zijn vooral de werknemers van hotels en appartementen die thuis zitten zonder werk met een bescheiden uitkering. Ondernemers en particulieren die op basis van voorspoed schulden zijn aangegaan en hun baan zijn kwijtgeraakt, hebben het moeilijk. Ook in het belang van de banken zelf worden voor deze gedupeerden zoveel mogelijk regelingen getroffen om de crisis te overbruggen.

Ondergronds
Als er door de pandemie sprake is van armoede dan blijft dat, in ieder geval voor mijn ogen, in het straatbeeld verborgen. De straten zijn in kerstsfeer en de zon zet het eilandleven in een optimistisch licht.

Bron cijfers: prensa La Palma Tekst: Siepko Foto´s: La Palma Nieuws

4 gedachten over “Impact covid-19 op La Palma in cijfers”

 1. Boeiend, telkens weer, het nieuws van ons geliefde eiland te lezen- in voor en tegenspoed-.
  Dank daarvoor Siepko, met groet aan Marjan,
  thérèse en henk

 2. Interessant artikel. Ik zie uit naar deel twee. En dan die foto’s. Blauwe lucht, korte broeken, kuddes rendieren en zie ik daar een banaantje? Siepko vanuit Hollands perspectief gezien doet dit gewoon pijn.

 3. Geniet van het mooie weer en een veilig eiland…., een luxe in deze tijd.
  Aan Covid komt spoedig een eind, maar niet aan de behoefte aan zon, warmte, licht, en bewegen in gevarieerde natuur en vooral ook in een veilig milieu!
  Deze diamant, isla Bonita, heeft haar aantrekkingskracht nog lang niet verloren!

 4. Ingrid Veer

  Hou het optimistisch licht vast, steek elke avond een kaars aan. Zij staan symbool voor hoop, vrede, vreugde en liefde. En geniet zoals Hans al schreef op 11 december, mooier kun je het niet omschrijven.
  Este diamante nunca pierde su atractivo ……………… .
  Ingrid.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven