Op La Palma duurt alles een beetje langer

Op La Palma duurt niet alleen alles een beetje langer, alles kost ook net iets meer inspanning.

Dit geldt niet alleen voor een wandeling van je huis naar de winkel, in ons geval vrijwel verticaal de berg op, maar voor vrijwel alle facetten van het eilandleven.

Rotsinscriptie op de hoogste top van La Palma.

Vergunning
Om als burger een vergunning te krijgen sta je bij de overheid in de rij. De overheid op La Palma is dol op het opwerpen van barrières om ook maar een steen te verplaatsen. Santa Cruz gaat zelfs nog een stapje verder, voor een renovatie van een badkamer heb je een vergunning nodig. Voordat je aan de slag kunt ben je weken verder, de kosten van de vergunning bedragen meer dan 200 euro en dan moet je nog beginnen.

Plannen
Ook de overheid op La Palma komt maar moeizaam vooruit. Op het steilste eiland ter wereld is niets gemakkelijk.
Van alle tientallen fantastische, soms faraoïstische plannen die ik de afgelopen jaren in La Palma Nieuws heb gepresenteerd is er minder dan een handvol gerealiseerd. Plannen liggen soms tientallen jaren te verstoffen totdat er ineens, vanuit het niets, met alle macht en veel mankracht wordt gestart.

Niets is op het steilste eiland ter wereld eenvoudig. Om deze rotonde aan te leggen in Las Quemadas moesten er eerst stenen muren worden gebouwd vanwege het gevaar van vallende stenen.

Zware stress
Op een eiland dat verticaal door het vuur uit de oceaan is gestuwd is niets eenvoudig. De eilandregering werkte afgelopen weken onder zware stress.

De weg van het kerkje van Tazacorte in de kloof Angustias naar het uitzichtpunt El Time is vers geasfalteerd. Door een toeval is de eilandregering er achter gekomen dat er in plaats van de afgesproken 8 centimeter asfalt er op een groot aantal trajecten maar twee centimeter is gelegd. Een besparing voor het constructiebedrijf van 800.000 euro.

Politici keken elkaar beschuldigend aan, wat is hier mis gegaan? En waarom heeft de verantwoordelijke controleur van de eilandregering niets opgemerkt? Het nieuws raakte al snel op de achtergrond toen bleek dat de rekening nog niet volledig is voldaan.

Ook het betalen van de rekeningen gaat op La Palma langzaam en dat heeft soms zijn voordelen. Van de geplande kosten wordt 800.000 euro afgetrokken en iedereen is weer tevreden.

Politie inspecteert de werkzaamheden aan het wandelpad waarbij stenen met rotsinscripties zijn gebruikt.

Rotsinscripties
Een oplossing is er niet voor de rotsinscripties die zijn verdwenen tijdens de werkzaamheden aan het wandelpad vanaf de Roque de los Muchachos naar Tijarafe. Hoe kon het toch gebeuren dat het pad werd aangelegd recht over de petrogliefen van de oorspronkelijke bewoners? En om het nog gekker te maken, een aantal rotsinscripties werd als steen gebruikt als onderdeel van het wandelpad.

De foto haalde de Palmese krant. De dag na het publiceren van deze foto was ook deze rotsinscriptie verdwenen. Het zou kunnen zijn dat de oeroude rotstekening is opgeëist door een museum op la Palma, of het staat nu ergens bij een bewoner in de bodega.

De rotsinscriptie ( een spiraal) op de linker foto is een week later verwijderd.

Tot slot coronanieuws
Aantal actieve corona besmettingen op La Palma is vandaag gedaald naar twee.
Duitsland heeft besloten om de Canarische eilanden, inclusief La Palma, nog niet tot een veilige zone voor toerisme aan te wijzen.
Ministerie van BZ België verklaart dat er op de wereld op dit moment vier veilige vakantiebestemmingen zijn waaronder La Palma. Tui.be besluit na dit bericht om vanaf 15 november vanaf Brussel weer naar La Palma te vliegen.
EU komt met een overkoepelend systeem waarbij per land, en niet per streek, een reisadvies zal worden gegeven. De vraag is of België onder druk van het Europese model het groene reisadvies voor La Palma kan handhaven.

En zo dobberen we ook deze week weer rustig verder in de Atlantische Oceaan.

Foto´s: Eltime Tekst: Siepko Wenning

3 gedachten over “Op La Palma duurt alles een beetje langer”

 1. Hopelijk gauw groen licht, ook van Transavia, wij hadden vandaag bijna 8000 besmettingen! Weer meer dan gisteren! Ondanks de nieuwe maatregelen! Waar gaat het naar toe met de mensheid!!

 2. Die badkamer! Ik zie een verbouwroman in wording. Maar serieus: ik snap dat er geld moet worden verdiend maar voor de palmezen (heet dat zo?) zijn wij toch eigenlijk bloedlink?

 3. Thérèse en Henk

  bedankt voor je blog maar weer Siepko; altijd weer even wegdromen naar “onze paradijselijke plek “.
  Rake foto van de petroglief met de ruigte van de vulkaan op de achtergrond.
  We houden het nog 4 maanden spannend tot de waarheid boven komt: wèl of niet mogelijk om te vliegen naar la Palma.
  We wensen jullie een fijne “winter” in El Paso.
  Hartelijke groet

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven